Ekonomi

Emekli Maaşlarına Zam Geliyor! İşte Detaylar

Emeklilerin merakla beklediği maaş zammı konusunda son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Türkiye’deki emekliler, maaşlarını enflasyon verileri doğrultusunda güncellemeye devam ediyor. Yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşen bu güncellemeler, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetim maaşı alanları kapsıyor. Maaş artışları, son 6 aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Yeni açıklanan TÜİK rakamları ışığında maaşlara yönelik hesaplamalar hız kesmeden başladı. Peki, emekli maaş zammı ne kadar olacak? İşte emekli maaşı artışına dair tüm detaylar…

Emekli Maaşı Zam Oranı Nasıl Hesaplanıyor?

Emekli maaşı zam oranı, son 6 aylık enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Bu oran, TÜİK tarafından her ay açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre belirleniyor. Örneğin, Temmuz ayında emekli maaşı zammı için Ocak-Haziran dönemindeki enflasyon oranına bakılıyor. Bu oranın yüzde 5’in üzerinde olması durumunda, fark yüzde 5 olarak ödeniyor ve geri kalan kısım Ocak ayındaki zam oranına ekleniyor.

Emekli Maaşı Artışına Refah Payı Eklenecek Mi?

Emekli maaşı artışına refah payının eklenmesi için hükümetin karar vermesi gerekiyor. Refah payı, enflasyonun üzerinde bir artış anlamına geliyor. Örneğin, enflasyon yüzde 10 ise, refah payı yüzde 2 ise, zam oranı yüzde 12 oluyor. Refah payının verilmesi için hükümetin bütçe imkanlarını değerlendirmesi gerekiyor.

Emekli Maaşı Artışında Son Durum Ne?

Emekli maaşı artışında son durum şöyle: Emeklilerin beklentisi en düşük emekli maaşının 10.000 liraya yükseltilmesi. Bu beklentiye yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat verdiğini ve emekli aylığının asgari ücret seviyesine gelmesi için çalıştıklarını açıkladı. Bakan Işıkhan, “Emekli maaş artışları için Erdoğan’ın talimat verdiğini açıkladı. Emekli aylığının asgari ücret seviyesine gelmesi lazım. %35-40 zam uygun olur” dedi.

Emekli Maaşı Artışı Ne Zaman Yapılacak?

Emekli maaşı artışı ne zaman yapılacak sorusunun yanıtı ise şöyle: Emekli maaşı artışı için gözler yarın başkenti Ankara’da olacak. Çünkü toplu sözleşme görüşmelerinde ikinci toplantı yarın yapılacak. Hükümet memur ve memur emeklileri için zam teklifini açıklayacak. Milyonlarca memur bu kararı bekliyor. Diğer yandan işçi emeklilerine ise müjde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Bakan, emekli maaş artışları için Meclis’in 1 Ekim’de mesaiye başladığında gündemde olacağını söyledi.