Persil Meteor Yağmuru Gökyüzünü Aydınlattı

Dün gece, gökyüzü yıldızların eşsiz dansına sahne oldu. Merakla beklenen Persil meteor yağmuru, Türkiye’nin birçok noktasından heyecanla takip edildi. O anlara şahit olmak isteyenler, sabahın ilk ışıklarına kadar nöbet tuttu.

Meteor Yağmuru Nedir?

Meteor yağmuru, bir kuyruklu yıldızın artıkları olan taş parçalarının, Dünya’nın çekim alanına yakalanarak atmosferde yanması ve iz bırakması sonucu oluşan bir doğa olayıdır. Bu taş parçaları, Dünya’ya çok hızlı bir şekilde yaklaştıkları için sürtünmeden dolayı ısınırlar ve parlak bir ışık gösterisi sunarlar.

Persil meteor yağmuru ise, her yıl Ağustos ayında gerçekleşen ve Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının artıklarından kaynaklanan bir meteor yağmurudur. Bu meteor yağmuru, Dünya’nın yörüngesinin kuyruklu yıldızın yörüngesiyle kesiştiği noktada en yoğun olarak görülür.

Türkiye’de Nereden İzlenebildi?

Persil meteor yağmurunu izlemek için en uygun yerler, ışık kirliliğinin az olduğu ve gökyüzünün açık olduğu yerlerdir. Bu yıl gökyüzünde ay bulunmadığı için meteor yağmurunu izlemek daha kolay oldu.

Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi, bu doğa olayını kaçırmamak için teleskoplarla ve kameralarla donanarak gökyüzünü izledi. Erciyes Dağı da o yerlerden biriydi. Erciyes’te 2650 rakımda bulunan Kayseri Uzay Gözlemevi’nde toplanan gökbilim meraklıları, Persil meteor yağmurunu büyük bir coşkuyla izlediler.

İstanbul’un ışık kirliliğinin en az olduğu noktalarından biri olan Şile’de de yüzlerce kişi, yıldızların hayran bırakan dansını şafak sökene dek devam etti.

Meteor Yağmuru Nasıl Bir Deneyim Sundu?

Meteor yağmurunu izleyenler, bu deneyimi unutulmaz olarak nitelendirdiler. Bazıları ilk defa böyle bir şey gördüklerini, bazıları ise her sene bu olayı kaçırmadıklarını söylediler.

Meteor yağmurunu izleyenlerden biri olan Ahmet Özdemir, “Çok heyecanlıyım. Az önce de her anlık noktada yıldızların önemi ama böylesini ilk defa görüyorum.” dedi.

Meteor yağmurunu izleyenlerden bir diğeri olan Elif Yılmaz ise, “Her yıl Ağustos ayında bu olayı takip ediyorum. Bu yıl çok daha güzeldi. Gökyüzü adeta bir ışık hızı şovuna dönüştü.” diye konuştu.

Persil meteor yağmuru, bu yıl 12-13 Ağustos gecesi en yoğun olarak görüldü. Ancak meteor yağmurunu izlemek için hala bir şans var. Meteor yağmuru, 24 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu doğa olayını kaçırmak istemeyenler, gökyüzünü takip etmeye devam edebilirler.

Exit mobile version