Sağlık

Kilo verdirici ilaçlar, anestezi sırasında tehlikeli olabilir

Kilo kaybı için Wegovy veya Ozempic gibi gişe rekorları kıran ilaçlar alan hastalar, ameliyat veya anestezi için boş mide gerektiren diğer prosedürlere ihtiyaç duymaları halinde yaşamı tehdit eden komplikasyonlarla karşılaşabilir. Bu yazın ilacı bir haftaya kadar kesmeye yönelik rehberliği de yeterince ileri gitmeyebilir.

Anestezi sırasında yiyecek ve sıvının ciğerlere kaçması riski

ABD ve Kanada’daki bazı anestezistler, mideleri hala dolu olduğu için sedasyon sırasında yiyecek ve sıvıyı ciğerlerine çeken kilo verdirici ilaçlar alan hastaların sayısının arttığını gördüklerini söylüyorlar.

Boston’daki Massachusetts Genel Hastanesi’nde anestezi uzmanı olan Dr. Ion Hobai, ilaçlar sindirimi o kadar yavaşlatabilir ki, hastaları pulmoner aspirasyon adı verilen ve tehlikeli akciğer hasarına, enfeksiyonlara ve hatta ölüme neden olabilen sorun için yüksek risk altına sokar.

Hobai, “Bu ilaçları alan hastaların mideleri boşalmayabilir” dedi. “Bu da onları anestezi sırasında yiyecek ve sıvının ciğerlerine kaçması riskiyle karşı karşıya bırakır.”

Wegovy ve Ozempic nasıl çalışır?

Bir sağlık teknolojisi şirketi olan Komodo Health’e göre, Wegovy ve Ozempic’i içeren ilaç sınıfı için ABD’de Ocak ve Mayıs ayları arasında diyabeti olmayan kişiler için yaklaşık 6 milyon reçete yazıldı. İlaçlar, öncelikle bağırsakta bulunan ve insanlar yemek yedikten sonra devreye giren hormonların hareketlerini taklit ederek kilo kaybına neden olur. Ayrıca midenin boşalma hızını yavaşlatarak, iştahı ve tokluk hissini kontrol eden bağırsak ve beyin arasındaki sinyalleri hedefler.

Wegovy, Haziran ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylandığında, obezite tedavisinde yeni bir dönüm noktası olarak nitelendirildi. Klinik denemelerde, Wegovy’yi alan katılımcıların ortalama olarak vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 15’ini kaybettikleri görüldü. Ozempic ise tip 2 diyabet tedavisi için onaylanmıştır, ancak kilo kaybı için de kullanılmaktadır.

Anestezistlerden yeni rehberlik

Haziran ayında, Amerikan Anestezistler Derneği, hastalara ameliyat günü günlük kilo verme ilaçlarını atlamalarını ve herhangi bir sedasyon prosedüründen önce bir hafta boyunca haftalık enjeksiyonları ertelemelerini tavsiye eden bir kılavuz yayınladı. Champeau, “Bu ilaçlar çok yeni olduğu için, bunların anestezi üzerindeki etkileri hakkında çok fazla veri yok. Bu nedenle, en iyi uygulamaları belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.” dedi.  Ancak bu rehberlik de yeterince ileri gitmeyebilir. Canadian Journal of Anesthesia’da yazan Hobai ve bir grup meslektaşı , ilacın daha da uzun süre, sedasyondan yaklaşık üç hafta önce durdurulması çağrısında bulundular.

Mayo Clinic anestezi uzmanı ve aynı zamanda derginin baş editör yardımcısı olan Dr. Philip Jones, Wegovy’deki aktif ilaç olan semaglutidin vücutta ne kadar süre kaldığını açıkladığını söyledi. Jones, “Semaglutid, vücuttan çok yavaş atılır. Üç hafta sonra yüzde 90’ı gittiğinde, umarım her şey normale döner.” dedi.

Champeau ve Jones, anesteziyi güvenli hale getirmek için semaglutidin ne kadar süreyle tutulması gerektiğini kesin olarak söylemek için yeterli kanıt olmadığını kabul ettiler. Champeau, birçok hastanın ilacı prosedürlerden üç hafta önce durdurmak için sağlayıcıları yeterince önceden görmeyeceğini belirtti.

Aspirasyonun ciddi sonuçları

Aspirasyon, sedasyon gerektiren her 2.000 ila 3.000 ameliyattan birinde meydana gelir ve ameliyat sırasında aspirasyon yapan hastaların neredeyse yarısında buna bağlı bir akciğer hasarı gelişir. Ancak vaka raporları, son zamanlarda semaglutide alan hastaların, prosedürlerinden 20 saat öncesine kadar gıdayı kestiklerinde bile sorun yaşadıklarını gösteriyor.

Champeau, “İki kat daha uzun süre oruç tutarsan düzeleceğini söyleyen hiçbir şey yok,” dedi.

Potansiyel olarak ciddi sorunları ayrıntılandıran birkaç rapor arasında Hobai’nin Boston’daki 42 yaşındaki bir hastası vardı. 18 saat aç kalmasına rağmen midesinde kalan besinleri aspire etti.

Hobai, “Bu hastayı yoğun bakım ünitesine aldık ve solunum cihazına bağladık. Neyse ki iyileşti, ancak bu çok korkutucu bir durumdu.” dedi.

Hobai ve Jones, kilo verdirici ilaçlar alan hastaların anestezi veya sedasyon gerektiren herhangi bir prosedürden önce doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyorlar. Ayrıca, bu ilaçların etiketlerinin anestezistlere yönelik uyarılar içermesi gerektiğini söylüyorlar.