Nakliyeciler, İran karasularından uzak durmaları konusunda uyarıldı

Orta Doğu’daki Batı destekli deniz kuvvetleri Cumartesi günü, stratejik Hürmüz Boğazı’ndan geçen nakliyatçıları, ele geçirilmekten kaçınmak için İran karasularından mümkün olduğunca uzak durmaları konusunda uyardı. İran ve ABD arasındaki gerilim devam ederken, bölgedeki deniz kuvvetleri ele geçirme riskini en aza indirmek için tavsiyelerde bulundu.

Hürmüz Boğazı’nın önemi

Hürmüz Boğazı, İran ve Umman karasularında bulunuyor ve en dar yeri sadece 33 kilometre (21 mil) genişliğinde. Nakliye şeridinin her iki yöndeki genişliği sadece 3 kilometredir (2 mil). Onu etkileyen her şey, küresel enerji piyasalarında dalgalanarak potansiyel olarak ham petrol fiyatını yükseltir. Bu daha sonra benzin ve diğer petrol ürünleri için ödedikleri para aracılığıyla tüketicilere akıyor.

Hürmüz Boğazı, dünya petrolünün %20’sinin geçtiği Basra Körfezi’nin dar ağzıdır. Bu boğazın yakınında seyahat eden iki tankere el koymasından önce nakliyecilere gönderilen benzer bir uyarının ardından bu yılın başlarında İran tarafından ele geçirildi.

İran ve ABD arasındaki gerilim

İran ve ABD arasındaki gerilim, Trump yönetiminin Amerika’yı 2015 İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekmesi ve Tahran’a yeniden ezici yaptırımlar getirmesinin ardından 2019’dan beri arttı. Bu durum, İran’a atfedilen gemilere yönelik bir saldırı dalgasına yol açtı.

Bu saldırılar, İran’ın Mayıs ayında Chevron Corp. için petrol taşıyan bir gemiye ve Niovi adlı başka bir tankere el koymasıyla Nisan ayı sonlarında yeniden başladı .

İki tankerin bir haftadan kısa bir sürede teslim alınması, Marshall Adası bandıralı Suez Rajan’ın Houston açıklarında oturduğu ve muhtemelen ABD tarafından ele geçirildiği anlaşılan yaptırım uygulanan İran petrolünü boşaltmayı beklediği sırada gerçekleşti.

Bu el koymalar, ABD ordusunun, hem amfibi saldırı gemisi USS Bataan’da hem de bir çıkarma gemisi olan USS Carter Hall’da binlerce Deniz Piyadesi ve denizci de dahil olmak üzere bölgedeki birlik, gemi ve uçak yığınağının ortasında İran’ı caydırmak için boğazdaki ticari gemilere silahlı birlikler yerleştirme planlarını araştırmasıyla çakıştı.

İran ve ABD, Tahran’da tutuklu bulunan beş İranlı-Amerikalı’nın serbest bırakılması karşılığında Güney Kore’de tutulan milyarlarca İran varlığının dondurulmamasını sağlayacak açık bir anlaşmaya yakınken, uyarı denizde tansiyonun yüksek kaldığını gösteriyor.

Deniz kuvvetlerinin uyarıları

ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı Orta Doğu merkezli 5. Filo sözcüsü Timothy Hawkins, uyarının verildiğini kabul etti, ancak bununla ilgili ayrıntıları tartışmayı reddetti.

Hawkins, Uluslararası Deniz Güvenliği Yapısı adlı ABD destekli bir denizcilik grubunun “bölgesel denizcilere, mevcut bölgesel gerilimlere bağlı olarak ele geçirme riskini en aza indirgemek için uygun önlemleri bildirdiğini” söyledi. Gemilere, İran karasularından mümkün olduğunca uzağa geçiş yapmaları tavsiye ediliyor.”

Ayrı bir gelişmede, Avrupa Birliği liderliğindeki bir denizcilik örgütünün boğazda gemileri izlemesi, “önümüzdeki 12 ila 72 saat içinde Hürmüz Boğazı’nda bayrağı bilinmeyen bir ticaret gemisine saldırı olasılığı konusunda uyarıda bulundu” dedi.

Firma, “Daha önce benzer bir uyarı yapıldıktan sonra İranlı yetkililer tarafından sahte bir bahaneyle bir ticari gemiye el konulmuştu” uyarısında bulundu.

Hürmüz Boğazı’ndaki Avrupa Denizcilik Farkındalığı adlı AB misyonu, yorum talebine yanıt vermedi.

Saatler sonra, Basra Körfezi’ndeki denizcilere de uyarılarda bulunan İngiliz ordusuna bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları kendi uyarısını yayınladı.

Uyarıda, “UKMTO, Hürmüz Boğazı çevresinde artan bir tehditten haberdar edildi” denildi. “Geçiş yapan tüm gemilere dikkatli olmaları ve şüpheli faaliyetleri UKMTO’ya bildirmeleri tavsiye edilir.”

İran’ın devlet tarafından yönetilen IRNA haber ajansı, herhangi bir İranlı yetkiliden alıntı yapmadan bu AP raporunu aktardı. İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, yorum talebine yanıt vermedi.

Exit mobile version