Ekonomi

Benzin, motorin ve LPG zamları peş peşe geldi! 13 Ağustos akaryakıt fiyatları güncellendi

Uzun yıllardır akaryakıt fiyatlarını haftalık/günlük etkileyen en önemli faktörler döviz kurları ve petrol fiyatları iken bu iki faktöre bir yenisi daha eklendi. ÖTV ve KDV zammı. Evet, maalesef vatandaş artık bir ayda birkaç defa ÖTV ve KDV zamlarına şahit oluyor ve bu bulunduğumuz Ağustos ayı içerisinde çok daha büyük, devasa ÖTV zamlarına şahit olacağımızın bilgileri geliyor.

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarına yine peş peşe zamlar gelmeye başladı. Son gelen zamlarla birlikte akaryakıt fiyatları 13 Ağustos 2023 tarihi itibari ile güncellendi.

Akaryakıtta yüzde 106’lık zam

Seçim öncesi verilen büyük vaatlerin bedeli yüksek vergi ve fiyat artışları ile halkın sırtına yüklenirken, akaryakıtta son 3 ayda yüzde 106’ya varan zamlar yaşandı. Son olarak hafta içi devreye giren 1.80 TL’lik zam ile motorin fiyatları tarihi seviyeye ulaştı.

Seçimin ilk turu öncesinde 9 Mayıs tarihinde litresi 19.81 TL olan benzin fiyatı 13 Ağustos itibarıyla yüzde 82.4’lük artış ile 36.14 TL’ye yükselirken, yine aynı tarihte litresi 18.59 TL olan motorin ise yüzde 106.2’lik artışla 38.30 TL’ye çıktı.

Kur dışında temmuz ayında alınan Özel Tüketim Vergisi artışı kararı ile litre başına 5 TL’lik bir vergi zammı uygulandı. Bu kararla birlikte kurşunsuz benzinin litre fiyatından alınan ÖTV tutarı 2.52 liradan 7.52 liraya, motorinin litre fiyatından alınan ÖTV tutarı ise 2.05 liradan 7.05 liraya çıkartıldı.

Bu artışların ardından 15 Temmuz’da litresi 28.02 TL olan benzin fiyatı 16 Temmuz’da yüzde 21.4’lük artış ile 34.02 TL’ye, litresi 26.32 TL olan motorin ise yüzde 22’lik artış ile 32.32 TL’ye çekildi.

Akaryakıtta en pahalı il Hakkari

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından Türkiye’nin dört bir yanında farklılık gösteren akaryakıt fiyatları şöyle:

Benzin fiyatlarında en pahalı il Hakkari oldu. Hakkari’de litresi 37.43 TL olan benzin, Türkiye ortalamasının yaklaşık 1 TL üzerinde satılıyor.

Benzin fiyatlarında en ucuz il ise Kırklareli oldu. Kırklareli’de litresi 35.87 TL olan benzin, Türkiye ortalamasının yaklaşık 0.3 TL altında satılıyor.

Motorin fiyatlarında da en pahalı il Hakkari oldu. Hakkari’de litresi 39.19 TL olan motorin, Türkiye ortalamasının yaklaşık 0.9 TL üzerinde satılıyor.

Motorin fiyatlarında en ucuz il ise Kırklareli oldu. Kırklareli’de litresi 37.88 TL olan motorin, Türkiye ortalamasının yaklaşık 0.4 TL altında satılıyor.

LPG fiyatlarında en pahalı il Ağrı oldu. Ağrı’da litresi 16.86 TL olan LPG, Türkiye ortalamasının yaklaşık 0.5 TL üzerinde satılıyor.

LPG fiyatlarında en ucuz il ise İstanbul (Anadolu) oldu. İstanbul (Anadolu)’da litresi 15.93 TL olan LPG, Türkiye ortalamasının yaklaşık 0.4 TL altında satılıyor.

Akaryakıt zamları enflasyonu tetikliyor

Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar başta nakliye giderleri, tarımsal üretim olmak üzere tüm alanlarda fahiş fiyat artışlarının da kapısını açtı. Akaryakıtta temmuz ayında devreye alınan 5 TL’lik ÖTV artışının zincirleme etkisi ile temmuz ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 9.49 arttı ve tarihin en yüksek temmuz enflasyonu yaşandı. Sadece temmuzda akaryakıt fiyatı yüzde 29.04’lük artış kaydederek, zam şampiyonu oldu.