Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi Açıklandı!

Türkiye'nin ekonomik gücünü temsil eden en büyük 500 şirketin 2023 sıralaması açıklandı. Enerji sektöründen yükselen yıldızlar ve karlılıkta öne çıkan devler, bu detaylı analizde.

Türkiye’nin ticaret ve sanayi arenasında en büyükler listesi güncellendi. Capital500’ün her yıl merakla beklenen listesi, bu yıl 128 yeni şirketin katılımıyla daha da renklendi. Özellikle ilk on sıradaki şirketler arasında yaşanan çekişmeli yükselişler, ekonomi dünyasının nabzını tutanlar için dikkat çekici bir gelişme.

Türkiye’nin Zirvesindeki Şirketler

Bu yılın zirvesinde yer alan Tüpraş, istikrarlı başarısını koruyarak ilk sırayı aldı. Onu, uluslararası başarılarıyla bilinen Türk Hava Yolları ve enerji sektörünün güçlü oyuncusu Petrol Ofisi izledi. Geçen yıl üçüncülüğü kaybeden Petrol Ofisi, bu yıl tekrar hak ettiği pozisyona yükselerek dikkatleri üzerine çekti.

Enerji Sektöründen Yükselen Yıldızlar

Enerji-petrol sektörü, bu yılki Capital500 listesinde yükselişini sürdürdü. Petrol Ofisi, geçen yıl 8. sıradayken bu yıl 3. sıraya hızla tırmandı. Star Rafineri ve Opet gibi şirketler de sıralamada önemli yükselişler kaydetti. Shell & Turcas, ilk 10’a girmeyi başararak yükselişini taçlandırdı.

Karlılıkta Öne Çıkanlar

Karlılık açısından ise THY, 2023 yılında 51 milyar 403 milyon TL ile zirveye oturdu. Tüpraş ise 39 milyar 876 milyon TL’lik karıyla ikinci sırada yer aldı. Enflasyonun etkisiyle milyarder şirketler kulübüne katılanların sayısında da gözle görülür bir artış yaşandı. 10 milyar TL barajını geçen şirket sayısı 81’den 162’ye, 50 milyar TL’yi aşanlar ise 11’den 31’e yükseldi.

Exit mobile version