Türkiye 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem ile büyük bir felaket yaşadı. Deprem bölgesinde vatandaşlar hayatlarını düzene sokmaya çalışıyor. Ancak deprem bölgesi için tedirgin eden bir açıklama geldi. Türkiye Acil Tıp Derneği Afet Grubu Sekreteri Doç. Dr. Sarper Yılmaz tarafından önemli bir duyuru yapıldı. Acile olan başvuruların arttığını söyleyen Yılmaz, detayları aktardı.
Dr. Sarper Yılmaz, deprem bölgesinde bölge halkının yılan ve akrep sokmaları ile başvuru sayılarında artış olduğunu ifade etti. Mevsim değiştikçe yılan ve akreplerin ortaya çıktığını vatandaşların sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Yılmaz, “Mevsim değiştikçe, hava koşulları değiştikçe, yılan, akrep sokmaları ile karşılaşmaya başladık. O yüzden tüm bunlarla ilgili ne yapılabilir, nasıl önlemler alınması gerekli, çözümü ne olur, bunlara dair bir rapor hazırlayıp bakanlığa vereceğiz” dedi.
KONGRE DÜZENLENDİ
Türkiye Acil Tıp Derneği tarafından Antalya’da önemli bir ulusal kongre düzenlendi. Depremin ilk saatlerinde bölgeye giden uzmanların katıldığı kongrede önemli konular ele alındı.
Düzenlenen kongrede özellikle bazı büyük hasar gören sağlık tesisleri sebebiyle çevre illere dağılan hasta başvuruları sebebi ile bazı büyük hastanelerin ağır hasta yükü altında kaldığının altı çizildi.
Doç. Dr. Sarper Yılmaz, yaptığı açıklamasında 10 ilde 6 Şubat’tan beri çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Hastaların kalbi durur ve kalp masajına başlarız. Biz, 6 Şubat’ta 10 şehirde deprem oldu diye kabul etmiyoruz, 10 şehrin kalbi durdu ve o 10 şehre 6 Şubat’tan beri kalp masajı yapıyoruz. Biz, bunu iyileşme dönemi, geriye dönüş süreci diyoruz. Bu süreci adım adım yönetmeye, analiz etmeye çalışıyoruz. Bu depremin doğrularını, yanlışlarını, eksiklerini ne kadar iyi ortaya koyabilirsek; gelecekteki depreme o kadar hazırlıklı olacağız. Çünkü bir deprem, aynı zamanda bir sonraki depremin hazırlıklarının başlaması da demek. Bu nedenle bu 10 ilimizde acil servislerden gözlerimizi açmış bölgeye bakıyoruz”
TEHLİKELİ ARTIŞ BAŞLADI
Açıklamalarına devam eden uzman isim bölge halkının akrep ve yılan sokmaları sebebiyle acile sıkça başvurduklarını ve başvuru sayısının arttığını şu şekilde ifade etti:
“”Bizim çevresel aciller dediğimiz başvurularımız arttı. Örneğin yılan sokması, akrep sokması gibi, ya da vatandaşların her zaman temiz suya ulaşamaması nedeniyle, göz enfeksiyonları. Çevresel acil dediğimiz o hasta profilimizde belirgin bir artış görüyoruz. Bu sürecin özellikle havaların ısınmasıyla beraber yaşam şartlarının zorlaşması nedeniyle, acillere de çok ciddi bir hasta başvurusu olarak yansıyabileceğini düşünüyoruz. Örneğin kışın, karbonmonoksit zehirlenmesi çok yaşadık deprem sonrası süreçte. İnanılmaz derecede soba zehirlenmesi vakaları görüyorduk acillerde. Mevsim değiştikçe, hava koşulları değiştikçe, yılan, akrep sokmaları ile karşılaşmaya başladık. O yüzden tüm bunlarla ilgili ne yapılabilir, nasıl önlemler alınması gerekli, çözümü ne olur, bunlara dair bir rapor hazırlayıp bakanlığa vereceğiz”