Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi: Emekli, memur ve asgari ücretli dikkat! Maaşlara refah payı geliyor.. Tarihi de belli

Seçime 31 gün kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam saatlerinde Kanal D CNN türk ortak canlı yayınına katılarak merak edilen sorulara yanıt verdi. Çalışanlara, emeklilere ve memurlara müjdeyi veren Cumhurbaşkanının açıklamaları haberimizde!

Sabah’tan Hazal Ateş’in aktardığı habere göre Temmuz ayında asgari ücrete gelmesi beklenen zam resmen kesinleşmiş oldu. Asgari ücrette ara zammın belirleyicisi olarak 6 aylık enflasyon farkı gösterildi. Zam için yüzde 20, 30 ve 40 oranları üzerinden hesaplamalar yapılıyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET HESAPLAMALARI

Yapılan hesaplamalar doğrultusunda yüzde 20’lik bir artış durumunda brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 207 lira, yüzde 30’luk artış durumunda net 11 bin 57 lira, brüt 13 bin 10 lira, yüzde 40 artış durumunda da net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 lira olacak.

Ülkemizde yaklaşık olarak çalışanların yüzde 41’i asgari ücret alıyor. Ancak doğrudan ya da dolaylı asgari ücrete gelecek zammı çoğu çalışanı ilgilendiriyor.

TAZMİNATLARA DA ZAM GELECEK

Temmuz ayında artacak olan asgari ücret ile birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte pek çok ödeme kalemi de yeniden değişmiş olacak. En düşük aylık ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı ve doğum ödemeleri de artacak. İşten ayrılanlar için de yeni asgari ücretin brüt rakamı geçerli olacak.

BÜTÜN İŞ KOLLARINI KAPSAYACAK

Yeni asgari ücret bütün iş kollarında geçerli olacak. İşverenler belirlenen ücretin altında herhangi bir ödeme yapamıyor. Bu ödeme evde çalışan kadınlardan, isteğe bağlı sigorta yatıranlara, işsizlik ödeneği alana kadar pek çok kesimi direkt olarak etkiliyor. Bu sebeple vatandaşlar yeni asgari ücret için gelecek açıklamaları bekliyor.