Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Emeklilikte müjdeli haber geldi: 2008’den sonrası için açıklandı: O şart kalkıyor.. Erken emeklilik geliyor

Emeklilikte müjdeli haber geldi. Gelen son habere göre 4A ve 4B arasındaki prim farkı artık sona eriyor. Buna göre 9 bin gün prim şartı 7.200’e kadar düşüyor. Prim eşitlemenin şartları ve detayları haberimizde!

Son dakika olarak açıklandı. 9 bin prim günü şartı belli oldu. 4B Bağ-Kur’lu çalışanlar tarafından yapılan talepler doğrultusunda çalışmalar başladı. Emeklilik süresinde 5 yıl geriye giden çalışmanın özellikle 2008 ve sonrasındaki dönemi kapsayacağı ifade ediliyor.

BAĞ-KUR’DA PRİM GÜNÜ SGK’YA EŞİTLENİYOR

Gelişmenin detaylarını aktaran Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, 2008 reformu ile Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın birleştiğini ancak emeklilik, aylık bağlama ve çalışma şartlarında birlik sağlanamadığını dile getirdi.

5 YILLIK İNDİRİM

Erdem, açıklamasında yapılan çalışma ile SGK ve Bağkur arasındaki farkların giderilmesinin sağlanacağını belirterek, “9.000 günden 7.200 güne indirilirse 1800 günlük bir avantaj olacak. 1800 gün de 5 yıl yapıyor. Yani 5 yıl daha erken emekli olunacak. Bu 5 yıllık indirim ilk etapta 10 ve altında işçi çalıştıran esnaf için geçerli olacak. Yani berber, tuhafiyeci, kasap vs… için geçerli olacak. Ancak Ankara Ticaret Odası’ndaki o talep değerlendirilirse bütün Bağ-Kur’luları kapsayacak bir sistem olacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar ise zaten yaş sınırı olmadan EYT’li olmaya hak kazanacak” dedi.