Madeni paralar 14 yıl sonra değişti! 1 TL ve 50 kuruşlar yenilendi

Türkiye’nin 14 yıldır aynı şekilde kullandığı madeni paralarda değişiklik yapıldığı açıklandı.Konuyla ilgili Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü madeni paraların değiştiğini belirtti. Yüzde 30 tasarruf sağlanacak yen, paralar artık biraz daha hafif olacak. Görünüşü eskisi gibi aynı ancak yeni 1 TL ve 50 kuruşlar biraz daha ince olarak piyasaya sürülecek.

Madeni paralarda 14 yıl sonra değişiklik yapıldı. 1 TL ve 50 kuruşluk üretilen yeni paraların gramı azalırken ebatı da inceldi.

İÇERİSİNDEKİ ORANLAR DA DEĞİŞTİ

NTV’nin aktardığı son habere göre Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü çalımalara başladı. Kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişti. Yüzde 30 tasarruf sağlanması amaçlandı.

YENİ PARALAR ARTIK DAHA HAFİF

Üretilen yeni paranın eskiye göre ağırlıklarının değiştiği açıklandı. Buna göre 8.2 gramdan 6.6 grama geriledi. 50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama düştü.

DİĞER PARALARDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Değişiklik yapılan paranın kalınlığı ise yarım milim kadar oynadı. İlk aşamada bir TL ve 50 kuruşlar hazırlanarak piyasaya sürüldü. Sırada ise 1, 5, 10 ve 25 kuruşlarla ilgili çalışmalar var.

Exit mobile version