EkonomiEditörün SeçtikleriGündem

Nisan ayı zamlı maaş tablosu: Kalem kalem hesaplandı! En düşük emekli maaşı 8.732 TL

Maaşların belirlenmesinde büyük etkisi olan enflasyon rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olarak belirlendi. Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte memur ve emeklinin 3 aylık zam oranı da resmiyet kazanmış oldu.

Konuya ilişkin Memur Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından açıklama yapıldı. Yalçın açıklamasında memurlar için seyyanen zam talebinde bulundu. Peki, maaşlar ne kadar artacak? İşte detaylar..

3 AYLIK ZAM MİKTARI KESİNLEŞTİ

TÜİK mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre ÜFE beklentilerin altında yüzde 2,29 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise yüzde 50,51’e geriledi. Açıklanan son oran ile birlikte verilecek 3 aylık zam miktarı da kesinleşti.

EŞİT ZAM TALEBİ

Yalçın, yaptığı açıklamasında memurlara eşit zam talep ederek şunları söyledi:

“Oluşan tablo, ücretlerin eridiğini, kayıpların artacağını, kayıpların telafisi için iyileştirme yapılması gerektiğini göstermektedir. Memur-Sen olarak, toplu sözleşme artışının üzerine verilecek iyileştirmenin refah payı olarak verilmesini bu yüzden ısrarla dile getirmiştik. Mevcut durumda ‘En iyi zam fiyat istikrarıdır’ sözümüzü uygulama zemininde de tescillemiştir. Nominal fiyat artışlarıyla rakamsal büyüklüğün değil, reel artışlarla alım gücünün korunması gerekmektedir”

EN DÜŞÜK MAAŞLAR HESAPLANDI

Ocak ayında emekli ve memurlara toplam da yüzde 30 zam yapılmıştı. En düşük memur maaşı 7.901 TL’ye en düşük memur maaşı da 11.836 TL’ye yükselmişti. Mart ayı enflasyonu ile en düşük memur maaşı şimdiden 13.081 TL oldu. 7.901 lira olan en düşük memur emekli maaşı ise 8.732 lira olarak hesaplandı.