Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yeni karar herkesi ilgilendiriyor! Bundan sonra 1 Eylül tarihinden itibaren..

Ev sahibi ve kiracılar son dönemlerde çeşitli anlaşmazlıklarla birlikte mahkemenin yolunu tutuyor. Artık zorunlu hale getirilen arabuluculuk sayesinde 126 bin dosya mahkemeye gitmeden arabulucuda çözülecek. Uygulama ise 1 Eylül tarihinde başlıyor. Gelen habere göre arabulucuda olan dosyalar ise en geç 1 ay içerisinde çözüme kavuşturulacak.

Zorunlu hale gelen arabuluculukta 74 bini kira olmak üzere toplam da 126 bin dosya çözüme kavuşturulacak. AA muhabirinin aktardığı habere göre 2013 yılında başlatılan bu uygulama isteğe bağlı olarak uygulandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatına göre arabuluculuğun kapsamının genişletilmesi üzerine çalışma başlatıldı. Çalışmalar TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Buna göre kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava şartı haline geldi.

74 BİNİ KİRA DOSYASI

Uyuşmazlıklara çözüm olması için devreye giren zorunlu arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren uygulamaya gireceği belirtildi. Müracaatlar adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına ücretsiz olarak yapılabilecek. Başvuru sırasında ödeme yapılmayacak.

Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu hallerde bu süre 1 hafta daha uzatılabilecek. Buna göre 126 bin dosya uyuşmazlığı arabuluculukta çözüme kavuşturulacak.

Exit mobile version