GenelEditörün Seçtikleri

Özel Sağlık Sigortası ile Acil Durumlarda Ne Yapılmalı?

Özel sağlık sigortası acil durumlarda da diğer zamanlarda olduğu gibi hayatı kolaylaştıran önemli bir güvencedir. Acil hastaların hayati fonksiyonlar bakımından en yakın hastaneye ulaştırılması önceliklidir ve devam edecek tedavi süreçlerinde kişinin özel sağlık sigortası poliçesine sahip olması avantajlar sağlar. Böylelikle hastanın kendini rahat hissedeceği bir hastanede tedavisini sürdürme şansına sahip olur. Burada yapılması gereken acil olarak hastaneye gidecek kişinin kimlik numarası üzerinden özel sağlık sigortası bilgilerine ulaşılması ve işlemlerin bu çerçevede sürdürülmesidir.

Acil durum halleri Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ve Türkiye’de de geçerli olarak kabul edilip uygulanan bazı önemli sağlık problemlerini içerir. Başta trafik kazaları olmak üzere akut miyokard enfarktüsü, apandisit, menenjit, ani felçler, suda boğulma, yüksekten düşme, ciddi iş kazası, uzuv kopmaları, elektrik çarpması, donma gibi pek çok durum acil olarak nitelenir. Bu ve benzeri acil vakalarda sigorta bekleme sürelerine ve kapsam durumlarına bakılmaksızın işlem yapılması mümkündür.

Acil sağlık problemlerinde hastayı kısa sürede ve doğru şekilde hastaneye ulaştırmak önemlidir. Acil sağlık sorunlarında ilk yapılması gereken ambulansı aramak olmalıdır. Ambulans gelene kadar hastanın durumunun gerektirdiği işlemler yapılabilir. Ancak yalnızca konu hakkında eğitimi ve bilgisi olan kişiler acil müdahalede bulunmalıdır. Aksi halde hastaya yarardan çok zarar vermek mümkündür.

Acil Durumlarda Nasıl Hareket Edilmelidir?

Acil vaka olarak kabul edilebilecek hastalık durumlarında doğru adımlar atabilmek için kişinin durumu gözlenmeli ve değerlendirilmelidir. Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi biri söz konusu ise 112 aranarak acil yardım talebinde bulunmak yerinde olacaktır:

  • Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı ve kola yayılma hissi
  • Nefes darlığı
  • Şiddetli yanıklar, sıcak sıvılarla oluşan haşlanmalar
  • Boğulma
  • Bilinç kaybı ve baygınlık
  • Yaraya yapılan baskıya rağmen kontrol edilemeyen kanama
  • Şiddetli alerjik reaksiyonlar

112 araması sırasında sorulacak sorulara doğru ve hızlı cevaplar verebilmek hastaya yapılacak müdahaleyi etkiler. Bu nedenle adres ve konum bilgisi ile irtibat telefon numarası doğru olarak verilmeli hastanın yaşı, cinsiyeti, hastada gözlemlenen durum gibi detaylar aktarılmalıdır. Ayrıca kişinin varsa kullandığı ilaçlar, alerji durumu gibi ilave bilgiler de bilinmesi durumunda paylaşılmalıdır.

Bu paylaşımların ardından hasta ile ilgilenmeye devam etmek ve bilinci açık ise sakinleştirmek, yardımın gelmekte olduğuna ikna etmek, varsa ilaçları ve eşyalarını hazırlamak gibi işlemler yapılabilir. Ayrıca kanama varsa tampon yapmak, nefes alışverişini kolaylaştıracak pozisyonda tutmak da hayati anlamda önemli adımlardır.

Özel sağlık sigortası fiyatları kişinin yaşı, mevcut sağlık durumu, cinsiyeti, hastalık geçmişi ve hizmet alacağı hastaneler çerçevesinde değişiklikler gösterir. Ancak yukarıda sıralanan acil durumlarda bunun bir önemi olmaz. Kapsam dışı durumlar veya bekleme süreleri gibi sigortacılık uygulamaları acil vakalar söz konusu olduğunda dikkate alınmaz ancak acil durumun ardından devam eden tedavi sürecinde sigorta önem kazanır.

Hayatın ne getireceğini bilmek mümkün olmadığı gibi güzel başlayan bir günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkabilecek acil bir hastalık ya da kaza durumu yüksek maliyetlere yol açabilir. Çok dikkatli olmak veya sürekli korunaklı ortamlarda bulunmak bu gibi durumların oluşmayacağı anlamına gelmez. Koşullar iyi iken kötü olma ihtimaline göre tedbirler almak zor günleri kolaylaştırır.

Acil hallere karşı önceden tedbir alarak küçük bütçelerle özel sağlık sigortası yaptırmak zor durumlarda kişilere kolaylık sağlar. Özel sağlık sigortası acil sağlık sorunlarında olduğu gibi her türlü hastalık halinde seçilen sigorta türüne göre hem ayakta hem de yatarak tedavi imkânı sağlayan bir hizmet çeşididir.Özel sağlık sigortası fiyatları almak ve bütçeleri zorlamadan en uygun koşullarda sigorta yaptırmak içinsSigortam.net üzerinden teklifler alabilir ve poliçenize kolayca kavuşabilirsiniz.