Seçime artık sayılı gün kala dolandırıcılar seçim üzerinden yürümeye başladı. Son dönemlerde pek çok kişinin cep telefonuna “Seçmen kaydınızı sorgulayın” yazılı SMS ya da mail gönderildiği ortaya çıktı. Dolandırıcıların linkine tıklayanlar da ne yazık ki büyük tuzağa düşüyor.
LİNKLERİ AÇMAYIN
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ yaptığı açıklamasında alınan önlemleri sıraladı. Yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
“Link size ait verilerin toplanmasına sebep oluyor. Bu linklere kendi bilgisayarınızdan açmayın. Sizin makinenize bir virüs gönderiliyor. Makineniz bir grup içerisinde internet saldırılarının elemanı haline geliyor. Siz bilgisayarınız üzerinden her tuşa bastığınızda kaydı izleniyor, bir bankanın sitesine girdiğinizde şifreleriniz alınıyor. Sadece para ve kredi kartı bilgileri değil, kişisel bilgileriniz de toplanıyor”
BTK’YA ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “Uygulamalar para kazanma amaçlı tüketiciyi mağdur ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun düzenlemesiyle tüketiciye bedel yansıtılırsa BTK’ya şikayet edilebilir” dedi.
DOLANDIRICILAR YSK’YI KULLANMAYA BAŞLADI
Son dönemlerde seçim üzerinden yeni dolandırıcılık mesajları atılmaya başlandığını ifade eden Üstündağ konuya ilişkin şunları söyledi:
“YSK örneğinde olduğu gibi çok büyük bir grup, özellikle ‘oltalama’ ile ilgili olan siber girişimlerden maalesef etkileniyor. ‘Oltalama’ dediğimiz şey bir e-posta içeriği olabilir ya da sitesinin kendi içerisinde uzantısı olabilir. Buraya girdiğiniz zaman sizin kişisel verilerinizi toplamak, sizden para almak amaçlanıyor. Herhangi bir link geldiği zaman önce bu linkin gerçek kurumun linki olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.
En çok yapılan hata görünen isime aldanmak oluyor. Bu linklerde görünen isim ile arkasında onun yönlendirdiği bağlantı birbirinden farklı şeyler. Bunu anlamanızın yolları var. İşletim sistemine girdikten sonra fare üzerinden sağa tıklıyorsunuz onun linkini görüyorsunuz. Örneğin YSK ile ilgili bir site ‘gov.tr’ uzantısı ile bitmiyorsa ‘tr.gov, gov.com’ gibi sonlar ile bitiyorsa bunlarla ilgili ihbar yapılması gerek. Birisi ihbar ettiği zaman, bu siber güvenlik hizmeti sağlayanların laboratuvarına düşüyor. Laboratuvar ortamında analiz edildikten sonra mağdur olanları bilgilendiriyorlar”