1 TL’ye alıyor, 50 Euro’ya satıyor: Siparişler yağmur gibi yağıyor! Ayda 10 bin sipariş alıyor

Samsun’da hediyelik eşya üretimi yapan 60 yaşındaki Temel Samangül’ün açıklaması gündem oldu. 1 TL’ye aldığı şişeleri Avrupa’ya 50 euroya satıyor. Eskiden ayda bin sipariş alan Samangül şu anda 10 bin sipariş alıyor. En büyük sıkıntısı ise şişe bulamamak. İşte merak edilenler..

36 yıldır hediyelik eşya üretimi yapan Temel Samangül farklı bir alan üzerinden kazanç sağlıyor. Pirince isim yazma dışında şişeleri hediyelik eşyalara dönüştüren Samangül, atık içki, sirke, gazoz gibi çeşitli şişeler üzerine işlem yapıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu ürünler iç piyasada 50 TL, Avrupa’da ise 50 Euro’da n alıcı bulunuyor. Samangül şişeleri 1 TL’den aldığını söylüyor. Ancak şu anda şişe bulamıyor.

YURT DIŞINDA 50 EURO’YA SATILIYOR

Temen Samangül, “Kullanılmış tüm atık şişeleri arkadaşlarımıza çöpten toplatıyorum. Onlara da şişe başına 1 TL gibi cüzi bir para veriyorum. Şişeleri, atölyeye geldikten sonra ilk önce steril hale getiriyoruz. Bu şişelere gerekli işlemi yaptıktan sonra ören yerlerinin rölyeflerini çalışarak, sanat eserine dönüştürüyoruz. Kısacası yaptığım şey; atık şişeleri sanat eserine dönüştürerek ekonomiye kazandırmak. 1 TL’ye toplattığım şişeler sanat eserine dönüştükten sonra yurt dışında 50 euroya satılıyor. Türkiye’de ise sanat eserine dönüştürdüğümüz şişeyi 50 TL’ye satıyoruz. Benden 50 TL’ye şişeleri alanlar da yurt dışında bu şişeleri 50 euroya satıyor” dedi.

BİN ADET SİPARİŞ GELİYOR”

Şişe rölyef yapan atölyelerin kapanması ile siparişlerin arttığını ama üretim kapasitelerinin az olması nedeniyle siparişlerin birçoğunu reddetmek zorunda kaldığını dile getiren Samangül, “Şişelere Asos, Efes, Sümela, Samsun’daki ören yerleri gibi birçok rölyef çalışıyoruz. Artık eskisi kadar şişeleri sanat eserine dönüştüren üretici kalmadı. Piyasanın hareketli olmasına rağmen birçok atölye kapandı. Sayımız çok az kaldı. Birçok siparişi iptal etmek zorunda kalıyorum. Eskiden ayda bin adet sipariş geliyordu, şimdi 10 bin adet sipariş geliyor. O kadar üretim yapacak durumda değiliz. Üreticiler bizim sektörde iyi para kazanıyor. Çin üretimleri bizim satışımızı etkiledi. Onlar kendi kültürünün hediyelik ürünleri gönderdiği için pek rağbet görmüyor. Yerli ve yabancı turistler Türkiye’ye ait hediyelik eşya alıyorlar” diye konuştu.

Şişeler yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekiyor.

Exit mobile version