O bölgeleri acilen boşaltın! Depremde zemin sıvılaşacak: Uzman isim yer vererek açıkladı

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler 11 ilimizde büyük yıkımlara yol açtı. Uzmanlar bu depremleri asrın felaketi olarak nitelendiriyor. 51 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan deprem, Türkiye’nin ne yazık ki en acı gerçeği. Konuya ilişkin Prof. Dr. Süleyman Dalgıç önemli açıklamalarda bulundu.

Dalgıç yapmış olduğu açıklamasında depremde zemin sıvılaşması yaşanabilecek noktaları tek tek açıkladı. Özellikle Marmara bölgesinde en riskli yerleri açıklayan Dalgıç, uyarılarını da peş peşe sıraladı.

İSTANBULLULAR DİKKAT

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Zemin Mekaniği Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, İstanbul için uyarıda bulundu.

ZEMİN SIVILAŞMASI TEHLİKESİ

Zemin sıvılaşması tehlikesine karşı açıklamaya yapan Dalgıç, şunları söyledi:

“Ayamama Deresi üzerindeki ekspres yolu daha önceki dönemlerde dere akar kodunun altında yapılmış. Sonraki yıllarda yol bir buçuk metre yükseltilerek Ayamama Deresi bugünkü haline gelmiş. Deprem ve sel bir anlamda ilişkili. Alüvyon, dere yatakları dediğimiz yerlerde bulunmaktadır. Dolayısıyla deprem anında bu yumuşak zeminlerin bulunduğu alanlar ciddi zarar görecektir. Ayamama Deresi’nin şöyle bir özelliği var; dere kuzeyden güneye doğru akıyor. Alüvyon kuzeyde az ama güneye doğru, Marmara Denizi’ne doğru yaklaştıkça yaklaşık 30 metre gevşek veya yumuşak özellikte bir zemin özelliğine sahip. Bunların üzerindeki yapıların tehlike anında zarar görmesi mümkün. Ayamama Deresi’nin kuzey tarafları Başakşehir-İkitelli civarları sağlam kaya ama daha sonraki aşamada dere güneye doğru geldikçe alüvyon kalınlığı artıyor. Özellikle Atatürk Havalimanı’ndan sonra denize doğru ulaşan kesimlerde alüvyon kalınlığı artıyor. 30 metrenin üzerine çıkıyor. Dolayısıyla burada deprem anında ciddi tehlike var diyebiliriz”

Exit mobile version