Ekonomi

Kentsel dönüşüm için yeni adım! Yüklenici ile konut üreticileri için finansman desteği! 12 ay ödemesiz dönem!

Kentsel dönüşümde yüklenici ile konut üreticisi için 12 ay şeklinde ödemesiz dönem, 48 ay vade ile 250 milyon liraya kadar varan finansman desteği sunulacak, 50 milyar lira kefalet limiti kullanıma açılmış olacak.

Hazine’den gelen yazılı açıklamaya göre, ‘Daha önce devreye alınan desteklere ek olarak şimdi de riskli alanlarda bulunan ya da kendisi rikli olan yapılan kentsel dönüşümüne dair destekler sağlayarak kentsel dönüşümü hızlandırmayı ve olası doğal afetlere karşı da hazırlıklı olmayı öngörmekteyiz’ ifadesi yer aldı.

İKİ BAKANLIK ORTAKLIĞINDA GERÇEKLEŞECEK

Bu çerçevede riskli alanlarda yer alan veya kendisi riskli yapılan sahipleri için kentsel dönüşüm kapsamı içinde yüklenici ile konut üreticileri adına destek paketi sunuldu. Maliklere yönelik olan finansman paketi kapsamı içinde kişi başına 1.25 milyon liraya kadar varan finansman desteği sunulup aynı zamanda finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık olan kısmını da Hazine karşılamakta. Süreç içinde Hazine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yer almakta.

KEFALET LİMİTİ AÇIKLANDI

Hazine destekli olan kefalet sistemi kapsamı içinde şimdiye kadar uygulanan tazmin oranını bu paket özelinde %7 oranından %9 oranında çıkarmış oldu. Bu finansman destek paketiyle beraber 12 ay kadar ödemesiz dönem imkanı da eklenmiş oldu. Böylece toplamda 48 ay vade ile birlikte 250 milyon liraya kadar varan finansman imkanı için de 50 milyar lira kefalet limiti açılmakta.

Hazine açıklaması içinde bu desteklerin kentsel dönüşüm sürecini hızlandırarak doğal afetlere daha hazır bir duruma gelmesinin amaçlandığını da ifade edildi. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliği içerisinde olacak. Riskli olan yerlerde veya kendisi risk barındıran yapıların malikleri için kentsel dönüşüm çerçevesinde yüklenici ile konut üreticileri için destek paketi sunulmuş olundu.

Bu çerçevede belli bir miktar maddi destek sağlayacak bir kısmı da bakanlık tarafından ödenecek. Olası bir deprem içinde alınmış önlemle bu anlamda daha da artmış olacaktır.