Ekonomi

Konut satışlarında düşüş devam ederken konut fiyatları ise tırmanmaya devam etti! Merkez Bankası verileri açıkladı!

Ülke genelinde konut satışlarının azalmasına rağmen konut fiyatlarında artış devam etmekte. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının açıklamış olduğu yeni açıklamış olduğu konut fiyat endeksine göre konut ücretleri Ocak ayı içinde %6.9 oranında yükselmiş oldu. Senelik bazda ise fiyata artışı %153.1 oranında kayda geçti.

Yaşanan depremlerden sonra konut satışların ciddi anlamda bir azalma meydana geldi. Ancak yurt genelinde azalmış olan konut satışlarına rağmen fiyatlarındaki artış sürmekte. Merkez Bankası konuya dair verileri paylaştı. Açıklanmış olan konut fiyat endeksine bakıldığı zaman konut fiyatlarının Ocak ayı içinde %6.9 oranında bir artış kaydettiği belli oldu. Aynı zamanda senelik baz da fiyatı artışı %153.1 oranında açıklandı.

İSTANBUL’DA KONUT FİYATLARI

İstanbul’daki konut fiyatları da son bir ay içinde %6 oranında bir artış kaydetti. Metrekare fiyatı da 28 bin 910 liraya çıkmış oldu. Semt, mahalle ve benzer özellikler dışında da hariç tutularak metrekare üstünden yapılmış olan hesaplamalara göre de bir konutun fiyatı 2 milyon 891 bin liraya çıkmış oldu.

Ankara’da ise konut fiyatları ocak ayı içinde %6 oranında bir artış yaşadı. Metrekare fiyatı 13 bin 664 lira oldu. Bu durumda da Ankara’da bir konutun fiyatı 1 milyon 366 bin liraya çıkmış oldu.

İZMİR’DEKİ KONUT FİYATLARINDA SON DURUM

İzmir için konut fiyatlarındaki artışa bakılacak olursa da son ay içinde %5.6 oranında bir artış yaşanmış oldu. Metrekare fiyatı da 22 bin 214 liraya çıktı. Böylece konut fiyatı 2 milyon 221 bin liraya çıkmış oldu.

EN ÇOK O BÖLGEDE FİYAT ARTTI

Açıklanmış olan Merkez Bankası verilerine göre de son bir senede en çok çok fiyata artışı %195.3 ile Antalya bölgesinde yaşanmış oldu. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bölgesi %174.4 oranında fiyata artışıyla ikinci, Mersin ve Adana bölgesi de %168.6 oranındaki yükseliş ile üçüncü sıradaki yerini almış oldu. En az fiyata artışının meydana geldiği bölge de %107.4 ile Adıyaman, Kilis ve Gaziantep olarak kayda geçmiş oldu.