Prof.Dr. Canan Karatay Ramazanda acıkmamanın sırrını paylaştı! Oruca son 5 gün kala nasıl hazırlanmalıdır? İftar ve sahurda ne tüketilmelidir?

Ramazan ayının ilk orucuna son 5 gün kaldı. Bu ayı yeterli ve dengeli bir beslenme süreci ile sağlıklı bir şekilde tamamlamak isteyenlere uzman isim önerilerde bulunuyor. Ramazan ayını verimli geçirmek isteyenler için sahur ve iftarda beslenme sürecine yönelik püf noktalar Profesör Doktor Canan Karatay tarafından önerilerle sunuldu.

RAMAZAN’A NASIL HAZIRLANMALIYIZ?

Karatay, sahur ya da iftarda tüketilmesi gereken ya da uzak durulması gereken besinlere tek tek değindi. Profesör Doktor Canan Karatay; “Ramazan yaklaşmadan bir hafta önce vücudu oruca hazırlayın!”diyor. Özellikle su tüketimine dikkat çeken ünlü doktora göre oruç öncesinde vücuda yeterli suyun alınması gerekiyor. Orucun ilk günleri itibarıyla herkesin şikayet ettiği konu baş ağrısı oluyor. Ünlü doktora göre bunun sebebi susuzluktan kaynaklanıyor. Vücuttaki tuz eksi eksikliği ile su eksikliği baş ağrısına sebep olabiliyor.

İLK ORUCA SON 5 GÜN KALA…

Canan Karatay sabah kalkıldığında muhakkak ki bir bardak aç karnına su içilmelidir. Gece dehidrasyonu ancak bu şekilde önlenebilir. Ardından aralıklarla yudum yudum su içilmeye devam edilir. Yemek sırasında su içilmesi doğru değildir. Mide asidinin sulandırır şişkinlik ve hazımsızlığa sebep olur.

Bir bardak suyun içerisine bir çay kaşığı kristal kaya tuzu konduğunda biraz da limon sıkıp tüketildiğinde sağlığa faydası anında hissedilecektir. Açlık hissi giderilecek ve hormonlar dengelenecektir. Maalesef ki çay, kahve gibi meşrubatlar suyun yerine geçemiyor.

“KOLESTEROL YÜKSELTİR DİYEREK KORKMAYIN!”

Canan Karatay sahur önerisi olarak ilk listenin en başına yumurtayı koydu. Omlet yapıldığında içine tereyağı eklenir, menemen yapıldığında da güçlü bir besin olur. Tüm günün enerjisi ve minerali bu öğünden sağlanabilir. Yağsız bir protein bir işe yaramaz. Bol tereyağında yumurta öneriyorum. “Kolesterolümü yükseltir” diye sakın korkmayın! Yumurtanın sarısı kana geçerek kolesterolü yükseltmez yanlış bir bilgidir, dedi.

SAHURDA VE İFTARDA NE TÜKETMELİDİR?

Karatay’ın sahur önerileri içerisinde aşırı tuzdan kaçınarak peynir, zeytin, tereyağı tüketilebilir. Ekmek acıktırır. Unutmayın! Cevizle peynir yenebilir . Üzerine kayısı tüketebilirsiniz. Peynirle beraber komposto yapılıp kuruyemişlere şeker eklemeden tüketilebilir.

Karatay iftara özel menü oluşturacak olanlar için de önemli uyarılarda bulundu. Espiriyle karışık: “Tembellik etmeyin! Hazır çorbaları kesinlikle tüketmeyin. İftar sofralarından uzak tutun. Bunların içi trans yağlarla dolu” diyerek ev yemeklerine yönlendirdi. Karatay; “Doğal yağ ve doğal alınan protein hiçbir şekilde acıktırmaz” diyerek açlığa karşı direnç geliştirmenin püf noktasını da paylaşmış oldu.

Exit mobile version