ABD’nin banka krizi Avrupa’ya da yansıdı! Avrupa’daki bankaların hisselerinde düşüş meydana geldi!

ABD’de meydana gelen banka iflaslarından sonra Avrupa’nın en büyük bankalarının hisselerinde de hızlı düşmeler meydana geldi. İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı olan Suudi Ulusal Bankası’nın sermaye artırımı yapmayacaklarını açıklaması ile başlamış olan gerileme Avrupa borsalarında paniğe sebep oldu. Bankanın hisse senedi fiyatında düşüş %25 oranını buldu.

İSVİÇRE BANKASIDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

İsviçre merkezli banka Credit Suisse, Societe Generale ile çok sayıda İtalyan bankasının hisselerine Avrupa bankacılık sektöründeki hızlı düşüsün sonrasında sabah seansında devre kesici uygulanmış oldu. Yapılmış olan yorumlardan sonra Avrupa finans sektöründe SVB’nin çöküşü sonrasından bir zincirleme etkisinin sonucu olarak da bir kargaşa içinde olduğu söylentileri olan Avrupa bankalarının da problemler ile karşı karşıya kalacağı yönünde tahminler bulunuyordu.

Bugün itibariyle de Credit Suisse başta olmak üzere pek çok banka da hisselerinde sert düşüşler meydana geldi. Bahsi geçen düşüsün münferit bir olay olmadığını açıklayan piyasa yorumcuları, buluşma etkisi konusu içinde endişelerin yükselmiş olduğunu dile getirmekteler.

DEVRE KESİCİ UYGULANMIŞ OLDU

Credit Suisse hisseleri bugün itibariyle %25 gibi çok ciddi bir düşüş yaşadı. 2 İsviçre frangının da altındaki fiyatıyla bütün zamanların en düşük oranında gerileyip ve hisse için de devre kesici uygulanmış oldu. Bankanın yatırımcılarından en büyük paya sahip olan Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy, yeni bir likidite çağırısı olması ile banaya daha çok fon aktarmayacaklarını açıklayarak endişelerin giderek büyümesine neden oldu. Başkan Al Khudairy, buna gerekçe olarak da daha çok fon aktarımının %10 payın üstüne çıkacağını ve bunun bir düzenleme sorunu olacağını açıkladı.

Bu meydana gelen gelişmeler ise saat 14.45 itibariyle Avrupa’da Stoxx Europe 600 gösterge endeksi %2.5 azalma yaşayarak 438.2 puan kadar, Almanya’da DAX 40 endeksi %2.8 değer kaybı yaşayarak da 14.810 puan olarak kayda geçti. İngiltere’de FTSE 100 endeksi %2.4 düşüş ile 7.455 puanda, Fransa’da CAC endeksi %3.4 azalış ile 6.902 puanda bulunmaktadır.

Exit mobile version