Ekonomi

Af yasası ile emekliliğin önündeki tüm engeller kalkıyor! Tüm borçlar tek kalemde siliniyor! İşsizlik sigortası, destek primleri, GSS borçları…

14 milyon kişiyi ilgilendiren yapılandırma yasası sonunda resmileşti. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile konu üzerine yeni son dakika açıklaması yapıldı. Yeni yapılandırma kapsamında GSS borçları, destek prim ödemeleri, trafik cezaları ve benzeri farklı borçlanmalara yönelik yapılandırma fırsatı sunuluyor. Yapılandırmadan GSS sigortası borcu bulunanlar içerisinde toplamda 14 milyon 600 bin kişi faydalanabiliyor.

GSS BORCU NASIL SİLİNİR?

Yapılandırma kapsamında GSS prim borcu taksitlendirilen tüm mükellefler ilk ödemesini Haziran ayında başlatıyor. Bu yeni yasa kısmı ya da part time çalışanlar için Sigorta primlerinin tamamlanmasını da destekliyor. İdari para cezaları, iş kazaları ve benzeri farklı kollarda oluşan borçların hepsi yapılandırmaya gidiyor.

Gelir testi sonucu ev içinde kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte biri kadar çıkan tüm vatandaşların GSS borçları tamamen siliniyor. Bu rakam üzerinde olanlar ise 31 Ağustos tarihine kadar parayı ödediği müddetçe gecikme zamları tamamen siliniyor. Vergi dairesinde bulunan 2 bin TL altındaki tüm borçlar tek kalemde siliniyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIKTA YENİ EMEKLİLİK FIRSATI!

İsteğe bağlı olarak primini yatıranlar başvuru yaptıklarında Nisan ayı ile beraber prim borçlarını yapılandırabiliyor. Nisandan sonra yapılacak başvurular ise Haziran’a erteleniyor. 2008 yılı sonrası isteğe bağlı sigortalılığı yatmaya başlayanlar 2 aylık süreç içerisinde borcunu yatırdığında emeklilik dilekçesini aktif hale getirebiliyor. Borç ödendiği andan itibaren emeklilik dilekçesi geçerli olmaya başlıyor. İlk emekli aylığı ise borcun ödendiği tarihi takip eden bir sonraki ay başında hesaba alınabiliyor.

2023 VERGİ AFFI BAŞVURUSU

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin vergi affı kapsamında e-devlet sistemini kullanarak başvurması yeterli oluyor. www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapıldıktan sonra “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” linkine tıklayarak başvuru işlemini tamamlayabilir. Başvuru kapsamında vergiler, prim ödemeleri, idari para cezaları, trafik cezaları ve öğrenim kredileri yapılandırılabiliyor.