Rusya’nın yürütücüsü olduğu tahıl krizine sebep olacak ve 18 Mart tarihinde sona erecek anlaşma için uzatılma kararı alındı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuk süreci sonrası kriz haline gelen tahıl koridoru anlaşması 60 güne kadar uzatıldı.
KRİZ NASIL BAŞLADI?
Dünyada bir numaralı tahıl üreticisi olan Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş süreci küresel çaplı gıda krizine kadar büyük bir tehdidi beraberinde getirdi. Özellikle savaş döneminde Ukrayna’nın gemileri limanlara çıkamadı ve bu da gıda sektöründe dev bir etkilenim sürecini beraberinde getirdi.
Kriz sürecinde Birleşmiş Milletler ve Türkiye iki ülke arasında dengeleyici pozisyonda yer almaya çalıştı. Diplomatik görüşmeler daha da yoğunlaştırıldı ve sonuçta geçtiğimiz yılın Temmuz ayında tahıl koridoru anlaşması imzalanabildi. Bu anlaşma Kasım ayında sona erecekti fakat yapılan görüşmeler neticesinde 18 Mart tarihine kadar uzatılması kararı alınmıştı.
60 GÜN UZATILDI FAKAT KALICI BİR ÇÖZÜM DEĞİL!
18 Mart’a ertelenen anlaşmanın süresi 4 gün sonra dolacak. Taraflar yeniden bir araya geldi. Bu dünya içinde hayati bir önem taşıyordu. İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen taraflar Türkiye’nin de katılımı ile arabuluculuk sayesinde sürenin uzatılması sağlandı. Rusya’nın tahıl koridoru antlaşması 60 gün daha uzatılmasını kabul etti.
Konu üzerine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri 18 Mart’ta sona erecek. Anlaşmanın 60 gün uzatılması teklifinin kabul edildiğini açıkladı. Ardından şu sözleri ekledi: “Rusya buna itiraz etmedi ancak 60 günlük süre verdi. Rusya’ya uygulanan ambargolar anlaşmanın tek taraflı işlemesine sebep oluyor. Bu nedenle yaptırımların hafifletilmesinde anlaşmanın uygulanması yeterli olmuyor.”