Ekonomi

EYT sonrasında sanayideki ustalar bir bir emekli olmaya başladı! Sektörde üretim için endişe meydana geldi!

Sanayide yaşanmakta olan nitelikli personel probleminin üzerinde bir de EYT eklenince yetişmiş ustaların emekli olmaya hak kazanması gündeme geldi. Sanayide nitelikli personel problemi tırmanırken usta maaşları 60 bin liraya kadar çıkarak beyaz yakalıyı geçmiş oldu.

Ülkede uzun zamandır devam eden nitelikli eleman sorununa Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu da eklenmiş olunca sanayiciler, yetişmiş usta bulma konusunda iyice zorlanmaya başladı. Durum böyle olunca da uzun zamandır yükselen mavi yakalı skalaları beyaz yakalıların önüne geçemeye başlamış oldu.

MAAŞLARI BEYAZ YAKAYI GEÇTİ

Elektrik teknisyeni, kaynak ustası, kalıpçı benzeri alanlarda çalışmakta olan tecrübeli ustaları elinden kaçırmak istemeyen sanayiciler 40 ile 60 bin TL arası maaşları gözden çıkarmış durumda. Yeni başlamış olan genç yaştaki bir kalıp ustası da 20 bin TL’nin üstündeki bir maaş ile işe girmiş oluyor. Yapılan bir habere göre, gelecekte en yüksek maaşı alacak olan insanlar Türkiye’de bulunan meslek sahibi çalışanlar olacaktır. İnsan kaynakları sitelerinin araştırmaları da mavi yakada bulunan maaş yükselişini gözler önüne sermiş durumda.

ÜRETİM İÇİN ENDİŞE

2022 yılına oranlar beyaz yakalı maaşları %48 civarında artış gösterirken, mavi yakaların maaşları da bir önceki seneye göre %88 oranında artış göstermiş oldu. Nitelikli işgücüne erişme de sorun yaşadıklarını ifade eden Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, ‘Uzun zamandır artmış olan girdi ile enerji maliyetleri ile daralmış olan iç Pazar kapasitesi sanayi kuruluşlarımızın kâr marjı için de bir daralma meydana getirmiş oldu. EYT kaynaklı nitelikli işgücünün kaybı ile tazminat yükü de bizim adıma daha zorlu bir süreç için bir işaret olmakta’ dedi.

‘Özellikle finansmana erişimin kısıtlı olması da işleri daha da çıkmaza sokmakta’ diyen Karadeniz, açıklamasına şu ifadeler ile devam devam etti; ‘Sektörün en önemli problemi nitelikli işgücünün yetersiz olması. EYT ile nitelikli işgücünde kayıplar yaşanacak olması da işletmelerin kısa ile orta vadede üretimin azaltma meydana getirebilir.’