Teknoloji

Telefon devi Xiaomi’den yalan dedektörü! Şirketin patentini aldığı yalan dedektörünü nerede kullanacağı merak ediliyor!

Xiaomi’nin gelecek zamanda piyasaya süreceği amiral gemisi telefonlar yalan makinesi olarak da kullanım imkânı olacak. Çinli şirket akıllı mobil cihazlarında kullanmak için yalan dedektörü patenti almış oldu.

Akıllı mobil cihazlarının önemli markalarından biri olan Xiaomi’den yeni bir gelişme. Şirket, akıllı telefon uya da dizüstü bilgisayar gibi cihazlara yerleştirmek için bir yalan dedektörünün patentini almış bulunmakta. Şirketin bu anlamdaki çalışmaları ülke basınına yansımış olan ilgi çekici bir patent belgesinden dolayı da ortaya çıkmış oldu.

YALAN KONUSUDNA TESPİT YAPACAK

İnsansa bağlanarak yalan söyleyip söylemediği konusunda tespit etmeye yardımcı olan yalan makinesi 1921 senesinde icadı yapılmıştı. Bahsi geçen cihazı insan vücudundaki kan basıncı ile nabız artışı benzeri fizyolojik değişimlerde ölçme yapmakta. Bu fizyolojik değişimlerde ölçüm yaparak stres seviyesi konusunda belirleyici olmaktadır.

Doğru yerine yalan söyleyen kişinin kalp atışlarının hızlandığı, daha sık bir şekilde göz kırpması yaptığını ve aynı zamanda göz bebeklerinde de büyüme meydana geldiği bilinmekte. Şirketin patentlendiği teknoloji sayesinde de bu sayılan parametrelerden son ikisinin kullanımı yapılmakta. Yani kullanıcılar olan bu sistem karşıdaki insanın gözlerinin içine odaklanmış olacak.

NEREDE KULLANILACAĞI HENÜZ AÇIKLANMADI

Şirket, kullanıcının yüzünü ve göz bebeklerini izlemekte olan telefoto lensine sahip olan özel bir kamera geliştirmiş oldu. Özel olarak geliştirilmiş olan kameraya bütünleştirilmiş algoritmalar kişinin davranışları için takipte olacak. Örnek vermek gerekirse, göz bebeği soruya verilen yanı anından orijinal boyutunun %4 ile %8’i kadar bir genişleme yaparsa veya katılımcı 8 kat daha çok bir şekilde göz kırpmaya başlamış olursa bu karşıdaki kişinin yalan söylediği anlamına gelmektedir.

Kameranın yapak zekâsı göz bebeğinde meydana gelen büyümenin stresten mi ya da yalandan mı olduğu konusunda da bilgiler verecek. Şirket almış olduğu patenti çoktan onaylattı. Fakat şirketin teknoloji hangi cihazlar için kullanacağı ise şu an da tam olarak bilinmiyor. Bu konuda şirketten herhangi bir açıklama henüz yok. Firma yalan dedektörünü tüm cihazlardan ayrı bir şekilde de satışa çıkartabilir.