Editörün SeçtikleriGündem

Dünkü Marmara deprem sonrasında uzman açıkladı: Faylar aktif çalışıyor! Deprem kapıyı bir kere çalacak

Marmara’da meydana gelen 4,2’lik depremden sonra vatandaşlar Marmara depreminin yaklaşıp yaklaşmadığını merak ediyor. Konuya ilişkin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler tarafından önemli açıklama yaptı. Bekler, yaptığı açıklamasında fayların aktif olarak çalıştığını belirterek, 99 depremini işaret etti.

Prof. Dr. Tolga Bekler, Marmara Depremi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalardan bazıları:

“Marmara Denizi’ne kıyısı olan kentler, özellikle de Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisindeki uzantılarının üretebileceği depremlerden oldukça fazla etkilenecektir. Dolayısıyla şehirlerimizin, kentlerimizin durumu nedir, deprem yoğunluğu son 100 yıl içerisinde artış gösteriyor mu, faylarımızın durumu nedir, bunların tanımlamalarını yapıyoruz. 1912 depremini oluşturan fay ve 1912 depremini ele alacağız. Gelecekte benzer büyüklükte depremlerin bu bölgeyi ne kadar etkileme ihtimali var, onlardan bahsedeceğiz. Kentleşmenin öneminden bahsedeceğiz”

FAYLAR AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR

Marmara Denizi’nde meydana gelen 4,2’lik büyüklükteki bir depremi bölgedeki tarihi faylardan biri tarafından üretildiğini belirten Bekler, “Benzeri depremleri önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. Fayların aktif olarak çalıştığını gösteriyor. Bu bir insanın kalbinin atmasına benziyor. Ona atma diyemiyorsunuz, faya da çalışma diyemiyorsunuz. Her sistem, kendi yakın çevresindeki sisteminin üzerinde bir gerilme oluşturur. 99 depreminde bunu gördük, 6 Şubat depremlerinde bunu gördük” ifadelerini kullandı.

ŞİMDİYE KADAR BİTMESİ GEREKİYORDU

Prof. Dr. Tolga Bekler, “Genel itibarıyla Anadolu’nun genel bir tektonizmasını, o durağan tektonizmasını ya da standart çalışan bir tektonizmayı bozdu. Zaman açısından bir şey söylememiz mümkün değil ama bu fayların ne kadar hızlı, ne kadar aktif, ne kadar düzensiz çalıştığının da göstergesi bu. Keşan başta olmak üzere, Tekirdağ olsun, Marmara kıyıları olsun, Kuzey Anadolu Fayı’nın farklı geometrik segmentlerine oldukça yakın. Belirli gerilmeler var. Bunun zamanını tabii bilemiyoruz ama şimdiye kadar bizim bütün hazırlıkları bitirmiş olmamız gerekiyordu. Artık depremimizi bekliyoruz. Bir şekilde bu depreme bir misafir gözüyle bakmıyoruz ama deprem kapımızı bir kere çalacak. Umarım iyi karşılarız” şeklinde konuştu.