Bilim, Teknoloji

Kısırlık tedavisinde mucizevi buluşa adım adım yaklaşıldı! Sonunda beklenen yumurta üretimi gerçekleşti! Deneyde iki erkek…

Japon bilim insanları uzun yıllardır çözüm bulunması beklenen kısırlık problemine yönelik yeni yumurtalık üretim yemeyi başarabildi. Bu deneyde başarılı olmayı sağlayan genetiği üzerinde oynanmış fareler oldu. Genetiği üzerinde oynanan farelerden elde edilen yumurtalardan yavru elde edilebildi. Aynı tekniğin insanlar içinde kullanılarak çocuk doğurma sürecinde yeni bir aşama kat edilmesi ve kısırlık problemine yüzyıllar sonra kalıcı bir çözüm bulunması bekleniyor.

Kısırlık; ameliyatla tedavisinin oldukça zor olduğu bir hastalıktır. Çiftler düzenli ve korunmasız halde ilişkiye girseler dahi (özellikle 35 yaş üzeri) gebelik süreci gerçekleşemiyor.

GEN MUTASYONU NASIL UYGULANDI?

Çalışma Japonya’nın Osaka Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Denek olarak erkek fareler kullanıldı. Deri üzerindeki hücreler ile öncelikle yumurta üretimi sağlandı. Ardından yavru üretilmesi başarılı şekilde gerçekleştirildi.

Farelerin derisi üzerindeki kök hücrede değişiklik yapıldı. Gen mutasyonu ile cinsiyet belirlenebildi. Bilim insanları Y kromozomunu sildi ve buna dişi X kromozomu eşleştirdi. Yapılan bu kritik çalışma sonrası yeni yumurta üretimi başarılı şekilde gerçekleşti. Bu süreçte yavrunun oluşabilmesi için erkek fare üzerinden alınan sperm kullanılarak yumurta döllendi.

İNSANLAR ÜZERİNDE DE DENENECEK!

Hücre genetiği üzerinde yapılan oynama sonrası dişisiz iki erkek fare kullanılarak 7 farklı yavru elde edildi. Kök hücre yöntemi burada başarıyı destekledi. Japon bilim insanları bu araştırmanın sonuçlarını paylaştıktan sonra aynı işlemin insanlar üzerinde denenebilmek için hazırlıklara başlandığı ifade edildi. Bu yeni buluşun kısırlık tedavisinde bir ilk olabileceği ve kullanılabileceği ifade edildi. Öte yandan insanlar üzerinde başarıya ulaşmanın bu deneyden daha zor bir süreci gerektirdiği de eklendi.