Editörün SeçtikleriGenel

Deprem öncesi küçük ön şokları hissediyorlar! Depremi önceden haber veriyorlar! Kapış kapış satılıyor

Kahramanmaraş depreminden sonra depremi saniyeler öncesinde haber veren uygulamalar büyük dikkat çekmişti. Ancak Van’da deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce küçük ön şokları hisseden ötücü kuşlara ilgi gittikçe büyüdü. Başta muhabbet kuşu olmak üzere deprem gelmeden saniyeler önce bu kuşların aşırı ses çıkardığı ve panikleyerek kanat çırpmaya başladıkları belirtiliyor.

Yaşanılan büyük deprem felaketinden sonra vatandaşlar petshoplara akın ediyor. Başta muhabbet kuşu olmak üzere papatya ve kanarya gibi kuşlar satın alınıyor.

HAYVANLARDA BÖYLE BİR YETENEK VAR

Esnaf Fatih Özdemir yaptığı açıklamasında pek çok hayvanın deprem öncesinde kısa süreli de olsa hissiyatlarının olduğunu belirterek, “Sarsıntı öncesi birden çırpınmaya başlarlar. Sahibi hayvanın huzursuz olduğunu hisseder. Tabi o an deprem aklına gelir mi artık aralarındaki diyaloga bağlıdır. Ancak hayvanlarda böyle bir yetenek var. Kendim de bunu tecrübe edinmişim” dedi.

“BİZ O AN ÇÖZENE KADAR İŞ İŞTEN GEÇTİ”

Van depreminde kuşların kanat çırtığını gördüğünü ancak o anda aklına depremin gelmediğini söyleyen Özdemir, “Biz o an çözene kadar iş işten geçmişti. Allah’tan bir şey olmadı ama o hissiyatı kendi gözlerimizle gördük” diye konuştu.

ÇOK FAZLA TALEP VAR

Deprem felaketi sonrasında muhabbet kuşlarına ciddi bir talebin olduğunu belirten Özdemir şunları söyledi:

“Üretim taleplere yetişemiyor. Bu yüzden fiyatları da baya yükseldi. Bizler de alımlarda zorluk yaşıyoruz. Sattığımız fiyata hayvan alıyoruz. Deprem kuşu diye herkes almaya başladı.

Evde beslemesi de kolay ve zahmetsiz. Hem zaman geçirmek hem de deprem korkusundan daha çok bir talep oldu. Bizler de taleplere yetişemiyoruz”