Koronavirüsten sonra patlak verdi: Türkiye’den de ilk vaka açıklandı! Karantinalar başladı

2019 yılının sonunda ortaya çıkan ve neredeyse 2 yıldır hayatımızı kabusa çeviren koronavirüs salgınını yeni yeni arkamızda bırakmaya başladık. Koronavirüs salgını sonrasında yeni bir salgın dalgasının ortaya çıktığı açıklandı. Açıklama bakanlık tarafından geldi. Türkiye’den de vaka açıklaması geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iki aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü sebebi ile ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevklerin dışında bütün hayvan hareketlerinin yasaklandığı açıklandı.

İKİNCİ BİR KARARA KADAR İZİNLER İPTAL EDİLDİ

Özellikle Denizli, İzmir, Elazığ ve Kars’ta hayvan pazarlarının kapatıldığı duyuruldu. Bununla birlikte veteriner hekimlerinin izinleri de iptal edildi. Alınan karar doğrultusunda ikinci bir karara kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerin izni de iptal edildi.

TEDBİRLERE UYMAYANA REKOR PARA CEZASI

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ”Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. Aksi durumda kolluk kuvvetleri tarafından 36a kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır” ifadesi kullanıldı.

İLK VAKA AÇIKLAMASI GELDİ

Yapılan açıklamada Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiğini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamasında, “Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır” dedi.

Exit mobile version