Gürcistan’da binlerce vatandaş sokağa çıktı! Parlamento binasını kuşatmak isteyen eylemcilerin tepkisi sonrasında iktidar geri adım attı!

Gürcistan’da on binlerce kişi sokağa çıktı! Gürcistan’da ‘eylemlerin şeffaflığı’ hakkındaki yasanın onay almasından sonra protesto yapan göstericiler Parlamento binasını kuşatmak istediler. Emniyet güçleri tarafınca biber gazı ile tazyikli su kullanımı yapılarak dağıtıldılar. Gürcistan’da iktidar partisi 2 gün devam eden protestolardan sonra tartışmalı bir yasa tasarısı için geri adım attığını açıkladı.

POLİS MÜDAHELE ETTİ

Gece saatlerinden başkent Tiflis’te Şota Ruataveli Caddesi üzerinde Parlamento binasının önünde toplanmış olan binlerce gösterici, parlamentoda önceki gün onay alan ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ hakkında yasaya karşıtı gösteriler düzenlendiler. Yasasın iptal edilmesi talebi ile Parlamento binasını kuşatma altına almak isteyen göstericilerden kimileri binanın camlarını kırmış oldu.

Parlamentonun giriş kısmında kurulmuş olan demir bariyeri ortadan kaldıran göstericiler, birkaç polis aracına da hasar verdiler. Biber gazı ile tazyikli su kullanan emniyet güçleri tarafından gelen müdahale sonrasında göstericiler dağıtılmış oldu.

GERİ ADIM ATILDI

Gürcistan’ının iktidar partisi 2 gün deva eden eylemlerden sonra, tartışmalı bir yasa tasarısı için geri çekilmiş olduğunu ifade etti. ABD’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de telekonferans yolu ile Parlamento binası önünden toplanmış olan göstericilere önceki gün içerisinde hitap etmişti. Parlamento tarafından onay çıkan ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ hakkındaki yasanın aslında Rusya’nın ‘talimatı ile ‘hazırlanmış olabileceği yönünde iddia eden Zurbaişvili, ‘bu yasa ne şekilde olursa olsun fark edilmeksizin iptal edilmeli’ demişti. Cumhurbaşkanı ‘Daha ilk günden itibaren bu yasa için veto vereceğimi ifade etmiştim ve reddedeceğim’ cümlelerine yer vermişti.

Gürcistan Parlamentosu’nda, yabancı ülkelerin istihbarat faaliyetleri ile bahsi geçen yasa tasarısı, 3 ile 6 Mart tarihinde yapılan görüşmeler sırasında milletvekilleri arasında tartışmalara neden olmuştu. Daha önce iktidardaki ‘Gürcü Hayali’ partisinin ayrılmış olan kimi milletvekilleri meydan gelen muhalefetteki ‘Halkın Gücü’ partisinin parlamentoya sunmuş olduğu yasa tasarısı, diğer muhalefet partileri tarafınca tepkiye neden olmuştu.

Bahsi geçen yasaya karşı duran kimi muhalefet partilerinin temsilcileri, Rusya’daki ‘yabancı ajanslar hakkında yasa’ ile benzer bir yasa olduğunu savundukları düzenleme için geri çekilme istemişlerdi.

Exit mobile version