Uzmanların yaptıkları son araştırma sonrası yaşlılık dönemi ile daha çok kendini hissettiren bunama hastalığının kökeni ortaya çıkarıldı. Gün geçtikçe bunama yaşı daha da düşüyor. Bunama riskinin artmasında gündelik hayatın stresi büyük önem taşıyor. Yüksek seviyedeki stres ve kaygı süreci bunama riskini %37 daha da artırıyor.
Yapılan bu güncellemeler ileri seviyede stresi bulunan kişilerde daha zayıf hafıza olduğunu ortaya çıkardı. Bilişsel bozuklukların ana kökeninde aslında yüksek stres yatıyordu. Çalışma, gündelik yaşantıdaki stres hormonu için şu sonuca ulaştı:
“Stres içerisinde olan beyin iltihaba neden olabiliyor. Kortizol hormonu gibi farklı biyolojik mekanizmalar bu şekilde aktif hale geliyor.”
17 YIL SONRA İKİ KATINA ULAŞACAK!
Tıp dilinde Demans hastalığı olarak bilinen Bunama İngiltere’de 900 bine aşkını kişiyi etkileyen bir rahatsızlıktır. 2040 yılına gelindiğinde bu rakamın 1,6 milyona kadar ulaşması beklentisi doğdu. Araştırmacılar bilişsel bozukluk sebebiyle oluşan bu hastalığın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini araştırırken kökenine dair bir keşifte bulundu.
24 BİNİ AŞKIN YETİŞKİN 20 YIL İZLENDİ!
Bu kapsamlı araştırma için 24 bini aşkın yetişkin incelendi. Stresli hissettikleri süreçte daha da bu hastalığa yatkın olduklarını ortaya çıkardı. Alabama Üniversitesi liderliğinde gerçekleştirilen çalışmada ortalama olarak 64 yaşında olan bir Amerikalı yetişkin üzerinde de incelendi. 20 yıl boyunca bunama belirtilerini tespit edebilmek amacıyla her yıl bir değerlendirme uygulandı. Testler telefonla yürütüldü. İnsanlardan özellikle bir adresi hatırlamaları istendi. Sayıların geriye doğru sayılmasında zorluk olup olmadığını test edildi. Saat ve tarih belirtmelerinde problem olup olmadığı ölçülmek istendi.