2023 kira gelir beyannamesi ödeme tarihi! Ödemelerin miktarı ve nasıl ödeneceği hakkında merak edilenler!

Kira gelir vergisi ile kira beyannamesi mart ayına girilmesi itibariyle gündeme gelmeye başladı. Kira beyannamesi her sene mart ayında verilmekte. Belirli tutarın altında elde edilen konut/işyeri kira gelirleri için beyanname verilmesine gerek yok. Aile bireylerinin kendi isimlerine olan gelir elde ettikleri mülkler için ayrı ayrı beyanname vermesi lazım.

Konut, iş yeri, arsa, arazi vb. sahiplerin yoğunlaştığı konular dan biri olan kira gelir vergisi için son ödeme tarihi yer almakta. Sene boyunca sağlanan kira geliri her sene mart ayında beyan edilmekte.

KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkası için kiralar ve bu kiralamadan da gelir sağlarsa, bu gelir halk için ‘kira vergisi’ olarak bilinmekte olan ‘gayrimenkul sermaye iradı’ olarak değerlendirilmekte. Kiraya verilmiş olan ‘gayrimenkulden’ kasıt konut, iş yeri, ev, arazi, arsa, yazlık, villa veya benzeri amaçla kullanımı yapılan yer.

KİRA GELİR BEYANNAMESİNİN NE ZAMAN NEREDEN VERİLECEĞİ

Kira geliri olanlar, gelir beyannamelerini, ikametgahlarının yer aldığı bölgedeki vergi dairesinden veya e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sayfasından beyannameyi doldurarak gönderebilme imkanları vardır.

1 Ocak ile 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri adına 2023 Mart ayının ilk gününden 31 Mart son gün akşamına kadar da beyanname vermeleri gereklidir. Ne kadar vergi verileceği hesaplanırken kira gelirinden de istisna tutarı ile giderleri düşebilmektedir.

BEYANNEMELER NEREDEN VE NASIL ÖDENECEK

Gelir vergisi beyannameleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) elektronik uygulamaları üzerinden ‘Hazır Beyan Sistemi’ üstünden vergi dairesine gitmeden ödenebilme imkânı vardır. Hazır Beyan Sistemi’ne 7 gün 24 saat ulaşma olanağı var. Kira vergisi de vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan İnternet Vergi Dairesi’nden yapılabilmektedir.

1 Ocak 2022 yürürlük tarihli 317 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre 2022 senesi için, kiraya verilen yerler adına 9 bin 500 TL, beyana tabi gelirleri 70 bin lirayı aşan işyerleri için de kira geliri beyanname sınırı 70 bin liradır.

Exit mobile version