BM deprem hasar raporu korkunç tabloyu bir kez daha gün yüzüne çıkardı! Bilanço 100 milyar doları geçiyor!

Birleşmiş Milletler tarafından Türkiye’de yaşanan depremin hasarına yönelik son hesaplamalar paylaşıldı. Depremin yıkıcı etkisi sonrası ağır bilançonun maddi zararı 100 milyar doları aştı. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan inceleme sonrası deprem sebebiyle 2.7 milyon kişi bulunduğu bölgeden farklı illere göç etmek zorunda kaldığı depremin ekonomik hasarının 100 milyar doları aşması bekleniyor.

Birleşmiş Milletlerin Kalkınma Programı Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler ofisinde düzenlenen rutin toplantısında deprem süreci ele alındı. Türkiye temsilcisi toplantıya Gaziantep’ten bir video konferans ile katılım gerçekleştirdi. Depremin maliyetine yönelik oluşan bilanço aktarıldı.

2.7 MİLYON KİŞİ GÖÇ ETTİRİLDİ!

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin üzerinden tam 1 ay geçti. Deprem bölgesinde 2.7 milyon kişi farklı bölgelere göç ettirildi. 600 bini aşan bina ve iş yeri yıkıntıya uğradı. Konu üzerine Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton tarafından: “Yapılan hesaplamalar hükümete sunduğu uluslararası olarak ortakların desteklediği zararın tutarı 100 milyar doların aşabileceğini ortaya koyuyor” diyerek fikrini beyan etti.

Deprem bölgesine yönelik yeniden toparlanma çalışmaları hayatın burada normale dönebilmesi için oldukça kritik öneme sahipti. Felaket benzeri görülmemiş bir boyutta. Enkazda kalanların evleri her şeyleri kaldı. 100 milyon metreküp enkaz oluştu. Bu büyük bir miktar açıklaması yapıldı.

ARTIK SIRA TÜRKİYE’DE!

Konuşmanın devamında Louis Vinton şu sözlere yer verdi:

“Uluslararası camiaya yönelik tedbir mesajımız bulunuyor. Bu felaketin boyutu oldukça büyük bu anlaşılmalıdır. Türkiye yıllardır Suriyelilere büyük bir cömertlik gösteriyor. Şimdi ise Türkiye’ye bu cömertlik gösterilmeli. Bölgede fiziki alt yapının yeniden inşa edilmesine yönelik finansal açıdan desteklenmesi olarak düşünülmemeli. Toplumun normale dönebilmesi burada önemli. Yeniden kalkınma sürecinde elbette ki destek amaçlı birçok finansal mekanizmada mevcuttur” dedi.

Exit mobile version