Geç saatlerde yemek yiyenler dikkat! Gece kabuslarının tetikleyicisi belli oldu! Uyku kalitesini altüst eden o uygulamalar…

Günümüzün en büyük problemleri arasında yer alan gece uykuları zamanla kabusa dönebiliyor. Uyku düzenindeki tüm bozukluk stres olarak hayata yansıyor. Kötü ve kalitesiz bir uykuya neden olabilecek faktörler göz önüne alınmalı ve tedavi sürecine yönelik ilk adım atılmalıdır. Gece geç saatlerde yemek yiyenler, gece uykudan uyanıp mutfağa koşanlar uyuduklarında farklı uyku problemleri ile karşılaşıyor. Beyin aktivitesini artıran yiyecekler canlı kabusların gece geç saatlerde dahi ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.

GECE YEMEK YEMEK NEYE SEBEP OLUYOR?

Gece yenen yiyecekler beyin aktivitesini artırarak vücutta bulunan çekirdek sıcaklığını etkiliyor. Vücuttaki sirkadiyen ritmi uyku dengesini denetliyor. Ancak iyi bir uyku için farklı faktörlerde bulunuyor.

Gece tıka basa yenen yiyecekler kötü beslenme alışkanlıkları, gece boyunca terleme eğilimleri, fazladan ısı üreterek tüm bu çabaların engellenmesi sağlanabilir.

UYKU KALİTESİ NASIL ARTAR?

Gecenin ilerleyen saatlerinde karbonhidrat açısından zengin olan öğünleri tüketmek uyku problemlerini kabuslara ve stres bozukluğuna sebep oluyor. Konu üzerine uyku uzmanlığı yapan Hannah; “Yatma saatine yakın özellikle 2 saat öncesinde ağır yemek tüketmek temelde bulunan vücut sıcaklığını etkiliyor” dedi.

Uyku kalitesini arttırmak için vücut sıcaklığını düşmesine ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle geç saatlerde yemek yemeyi aklınızda çıkarın. Uyumadan önce ağır yemek yemek sindirmeyi zorlaştırıyor. Beynin sürekli uyanık kalmasına ve stresiniki kat artmasına sebep oluyor.

UYKU SAATİNE YAKIN OLMASIN!

Öte yandan her gece düzenli olarak 7 ya da 9 saat arasında uyulması öneriliyor. 2021 yılında yapılan bir araştırma yemek yemek için ayrılan zamanlamanın uyku saatine çok yakın olmaması gerektiğini ifade ediyor. Yatmadan önce yemek yemek daha fazla uyanmaya ve uyku kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Kalitesiz bir uyku zamanla Kalp hastalıkları, Obezite ve Depresyon riskini iki katına çıkarıyor.

Exit mobile version