EYT’li için emeklilik başvurusunda kritik kod detayı hayat kurtaracak! O 8 kod ne işe yarıyor? Kıdem tazminatı için kanıt…

EYT yasası yürürlüğe girdi. 2 milyon 250 bin vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumlarının önünü doldurdu. Süreçte emekli olabilmek ve ilk maaşı alabilmek için başvurular aktif hale getirildi. Öte yandan kıdem tazminatı almak isteyenlerin özel bir çalışma yapması gerekiyor. İş çıkışı sürecinde kullanılan 8 farklı kod ile kıdem tazminatı aktif hale getiriliyor. Dikkat edilmediğinde kıdem tazminatı yanabiliyor.

HAK KAYBI OLACAK MI?

EYT yasası meclisten geçti. Resmi Gazetede yürürlüğe girdi. Vatandaşların çoğu kıdem tazminatını, birçoğu emeklilik maaş zamanını merak ederken işe dönüş sürecini gerçekleştirmek isteyenler hak kaybı olup olmayacağını merak ediyor.

8 Eylül 1999 tarih öncesi iş girişi bulunan SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı kapsamındaki tüm vatandaşların prim gün sayısını tamamlamış olması şartı aranıyor. Başvuruda yaş şartının tamamen ortadan kalktığı ifade ediliyor.

KRİTİK 8 KOD NEYİ İFADE EDİYOR?

EYT için başvuru yapıldığında ilk maaş Nisan ayında hesaba yatırıyor. Çalışanlar hak ettikleri ölçüde kıdem tazminatı da alabiliyor. İş verenler Kredi Garanti Fonunun desteği ile bu tutarı hesaba yatırıyor. Fakat burada en önemli detay Sosyal Güvenlik Müşaviri Uzmanı tarafından açıklandı. 8 farklı kod emeklilik çıkışında kıdem tazminatından faydalanabilmeyi sağlıyor. 8 kod ile çalışan ve işveren arasındaki kıdem tazminatı için bir kanıt oluşturuluyor. Bu kıdem tazminatının yanmaması için büyük önem taşıyor. Sürecin iş mahkemelerine kalmaması için bu detay önemli oluyor.

YENİDEN İŞE DÖNECEK EYT’Lİ DİKKAT!

Çalışma yaşantısı bulunan kişi tahsis talebini bulundurduktan hemen sonraki gün Sosyal Güvenlik Destek Primi ile bildirim yapıldığı anda işyerinde aralıksız çalışma sürecine devam edebiliyor. EYT’li tüm emekliler 30 günlük süre içerisinde aynı işyerinde çalışmaya başladıklarında yüzde 5 Sosyal Güvenlik Destek primi indiriminden faydalanabilecek. Bu destek tek sefer için geçerli olacaktır. Çalışma sürecine devam edeceklerin özel bir dilekçe vermesine gerek olmadan işverenle konuşması yeterli oluyor.

Exit mobile version