TÜİK şubat ayı enflasyonunu açıkladıktan sonra kira bedelleri belli oldu! İşte 2023 Mart ayı kiraları!

Milyonlarca vatandaşın beklemiş olduğu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından şubat ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi ile Yurt İçi Üretici Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamları 3 Mart tarihinde açıklanmış oldu. Enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasından sonra işyerleri için de kira artışları belli oldu. İşte merak edilen şubat ayı enflasyon rakamlarına göre mart ayının kira artış oranı!

Kira sözleşmesinde yenileme yapacaklar tarafından şubat ayının enflasyon oranları oldukça merak ediliyordu. Mart ayının ilk haftasında TÜİK tarafınca belirlenmiş olan şubat ayı enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra, gözler kira hesaplamalarına çevrilmiş oldu. Bu ay kira sözleşmesinden yenileme yapacak olan iş yeri sahipleri açıklanan bu rakama göre sözleşmelerini yenileyecek. Enflasyon verisi aynı zamanda hem emekli ve hem memur zam oranı için de ikinci veri olarak kaydedilmiş olacak.

ŞUBAT AYI ENFLASYON ORANLARI

Senenin ikinci ayı olan Şubat enflasyon rakamı 3 Mart 2023 tarihinde saat 10.00’da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmıştı. TÜFE’deki (2003:100) değişim 2023 senesi şubat ayında bir önceki aya göre %3.15, bir önceki sene Aralık ayına göre de %10.00, bir önceki sene aynı ayına göre de %55.18 ve on iki aylık yaklaşık ortalama göre de %71.83 olarak kayda geçti.

MART ATI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

TÜİK tarafından açıklanmış olan iki aylık ortalamalara göre mart ayı kira artış oran %71.83 olarak açıklandı.

İŞ YERİ KİRA HESABI

Mevcut Kira Bedeli: 10.000.00 lira

Kira Artışı Olacak Ay: Mart 2023

TÜFE Kira artış Oranı: %71.83

Kira Artış Tutarı: 17.183.00 lira

Senelik Yeni Kira Tutarı: 206.196.00 lira

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kiraz sözleşmelerinde bir önceki kira senesinin %25’ini aşmamak şartıyla yapılacak artışların geçerli olduğuna yönelik bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’ndan Borçlar Kanunu’na eklenecektir. Böylece konut kiraları için bir sene süre ile bir önceki senenin kira bedelinin %25’ini aşmayacak şekilde artış yapılmasına imkan oluyor’ demişti.

Exit mobile version