Ekonomi

Ramazan’dan önce hububat fiyatları hakkında açıklama geldi! Yetkili isim zam olmayacağını ifade etti!

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumla ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, yağışların az olmasının bir problem olduğunu fakat ekilmiş alanların ilk yağmur ile kısmi kar gereksinimlerini sağlandığını ifade etti. Taycı, fiyatlar için herhangi bir artışın olmayacağını, ürün tedarikinde de herhangi bir sorun meydana gelmeyeceğini açıkladı.

‘ÖYLE BİR KURAKLIK İLE KARŞIYA KARŞIYA DEĞİLİZ’

Bu sene kuraklık kendini iyice hissettirirken Ramazan aynın da yaklaşmış olmasından dolayı hububat fiyatları için zam olup olmayacağı merak edilmekteydi. Konuya dair açıklama İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ile Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı tarafından geldi. ‘ Nihai çıkacak olan miktarlara çok büyük yüzdelerle bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Tahıl, hububat, bakla tarafından artı, eksi y%10 oranı kabul edilebilir bir orandır fakat bu yüzde 20-30’lar olmayacaktır’ açıklaması yapan Taycı, ‘Öyle bir kuraklık ile karşı karşıya değiliz fakat sonuçta kuraklık denilen yağışların az olması önemli bir sorundu’ diyerek konuştu.

ZAM YOK GERİLEME OLABİLİR

Var olan suyun kullanımına dair de rezervlerin daha bilinçli bir şekilde kullanılması lazım olduğunu ifade eden Taycı, ‘Sanayi tesislerimizden olabildiğince doğru arıtma faaliyetleri ile geri dönüşümlü suyun kullanılabilmesi adına daha çok yatırımlara gereksinim var ki aynı suyu, özellikle süreçleri ısıtma ile soğutma amaçlı kullandığımız bu suları yeniden yeniden kullanabilme durumumuz olsun ’dedi.

Kazım Taycı, ramazan ayı içinde genel bakliyat, hububat, mamuller ve yağlı tohumları tarafında tedarik için bir sorun yaşanmayacağını açıkladı. Taycı, fiyatlama da herhangi bir fiyat artışının meydana gelmeyeceğini, hatta birkaç kalem üründe geri gelme yaşanacağını beklediğini, ürün tedariki konusunda da herhangi bir problem yaşanmayacağını ifade etti.

İHBİR Başkanı Kazım Taycı, depremin meydana geldiği bölgede ülkenin en verimli ovalarının olduğunu ifade ederek, ‘Yapmamız gereken, bölgede verimli topraklarımızdaki üretimin, yapılmakta olan hayvancılığın kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlamaktır’ açıklaması yaptı.

Ramazan’da yaşanacak herhangi bir fiyat artışının şu an için mevcut olmadığı ifade edildi.