Bankalara talep arttı! Deprem korkusu yatırımcının yönünü değiştirdi! Yastık altında saklanan altınlar yeniden bankaya aktarıldı!

Son dönemlerde uzman isimlerin sürekli olarak gündeme getirdiği büyük Marmara depremi başta olmak üzere 11 ilde etkisini hissettiren ve büyük kayıplara yol açan deprem sonrasında yatırımın seyri değişti. Yastık altındaki tüm altınlar banka hesabı açılarak kaydettirildi.

Vatandaşların çoğu deprem anında evdeki birikimler enkaz altında kalır korkusuna büründü. Konu ile ilgili Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın; “Ekspertiz için gelen altın tutarının 3 katına çıktığını” açıkladı.

BANKALAR GÜVENLİ LİMAN HALİNE GELDİ!

Yastık altı birikimler uzun yılların ardından tekrardan banka sistemlerine giriş yaptı. Konu üzerine uzman isim Yakın: “Kuyumcu olarak bankaların altın konusunda Exper görevini üstlenmekteyiz. Deprem öncesindeki yapılan ekspertiz oranı deprem sonrasında 3 katına ulaştı. Yastık altı olarak söylenen banka dışındaki tüm birikimler artık bankalara teslim edilmeye başlandı” dedi.

Zor zamanlar için saklanan tüm mücevherat ve altınlar depremzedeler tarafından son günlerde bozdurulmaya devam ediyor. Mücevher İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Yakın: “Daha önceden haftada 50 kilo altın kontrole getiriliyordu. Bu 3 katına ulaştı. Yastık altında bizlere göre 400 milyar dolarlık altın ve döviz bulunuyor. Bu ne ülkeye ne tasarruf sahibine katkı sağlıyordu. Şu anda güvenli liman olarak bankalar görülüyor.”

BANKADAN ALTIN HESABI AÇILABİLİR!

Bankalara altın yatırımını aktarmak isteyenler için özel altın hesabı açılabildiği ifade edildi. Evde tutmaktan daha çok bankaya yatırmak değerini arttırabilir. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 20 milyar dolar altın ithalatı gerçekleşti. Pandemi döneminde bu rakam 25 milyar dolardı. Konu üzerine:

“Firma temsilcilerine yönelik duyurumuzu yaptık. Merkez Bankası altın alımını başlatın dedi.” yorumunda bulunan Burak Yakın: “Yurt dışından gelen ihracat parası karşılığında Merkez Bankası’ndan dünya fiyatı üzerinden altın alınabilecek. İhracatçının yurt dışı üzerinden parası getirilecek. İhracat belgesi Merkez Bankası’na sunulduğu anda altın alınabilecek. Bu bizim için önemli bir adım” dedi. Yakın: “İhracatı bu süreçte hızlı bir şekilde 10 milyar dolara çıkaracağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Exit mobile version