EYT maaşları nisan ayında hesaplarda olacak! Ancak işlemleri yetişemeyenlere mayıs ayında çifte maaş verilecek!

EYT yasası resmen yürürlüğe girdi. Yasa sonrasında SGK’lara emeklilik için başvuru yapmak isteyenler akın etti. EYT başvurusundan sonra ilk ödemeler Nisan ayın yapılacak. İşlemlerin yoğunluk nedeniyle yetişememesi halinde ise ödemeler mayıs ayına sarkacak ve vatandaşlar çift ödeme alacak.

EYT Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Başvuru süreci de başlamış oldu. Başvurular, SGK ya da e-Devlet üstünden formların doldurulması ile yapılacak. EYT ile 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması bekleniyor. EYT’lilerin çoğunluğunun SGK kapsamında olduğu görülmekte. Bu çerçevedeki EYT’lilerin %87’si halen bir işte sigortalı olarak çalışıyor.

HALEN ÇALIŞAN EYT’LİNİN EMEKLİLİK İÇİN BAŞVURUSU

Emeklilik için başvuru yapmak isteyen EYT’liler öncelikle işyerlerinden çıkış belgesi almalıdır. Bu belge ile başvuru işlemleri yapılacak. Daha sonrasında ise emeklilik kararından sonra EYT’liler ve emekli olanlar istedikleri bir iş yerinde çalışabilir. Çalışacak olan emeklilerin maaşları için herhangi bir sorun olmayacak. Memur istisnası hariç. Emekli olduktan sonra bir kamu kuruluşunda çalışanların emekli maaşları kesilecek.

EYT’LİNİN ALACAĞI EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Asgari olan emekli maaşı 5 bin 500 TL. Aylık olarak bağlanma ortalaması da 8 bin 733 lira. SSK emeklisi için 7 bin 797 TL, BAĞ-KUR emeklisi için 5 bin 811 TL, Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar da 12 bin 389 TL alacaklar.

MAAŞLAR NİSAN AYINDA HESAPTA OLACAK

EYT’liler başvuru mart ayından başlayacağından dolayı ilk maaşlarda nisan ayında yatacak. Bu durumda işlemleri yetişmesi durumunda ilk maaşlar nisan ayında hesapta olacakken eğer yetişmezse de mayıs ayında ödemeler yapılacak. Mayıs ayında hem nisan ayının hem de mayıs ayının maaşları yatarak, vatandaşlar çifte maaş alacaklar.

Mart ayı içinde başvuru yapacaklar 2 milyon 250 bin EYT’li vatandaşın ilk maaşları Nisan ayı içinde hesaplanacağından dolayı bu ay içinde ödenecek olan Ramazan Bayramı ikramiyesinden de faydalanma imkanları olacak. Aynı zamanda Temmuz ayında yapılacak olan enflasyon artışından dolayı da yeni maaşlarına kavuşmuş olacaklar.

Exit mobile version