EYT’nin kritik maddesi detaylandırıldı! Emekli olmak için 3600 prim günü yetecek mi? Kısmi emeklilik EYT için yeterli olacak mı?

EYT konusu meclisten geçti. 2 milyon 250 bin vatandaşı ilgilendiren konu ile ilgili detaylar gün yüzüne çıktı. 3.600 prim günü sahibi olan her çalışan EYT ile emekli olabilecek mi? Özellikle kısmi emeklilik süreci EYT kapsamına alınacak mı? konusu da merak ediliyor.

Meclis Plan Bütçe komisyonu tarafından sunulan teklif yasal süreci tamamlayarak yapılan oylama ile kabul edildi.

1999 yılı öncesinde 3.600 prim gününe sahip olan 15 yıllık sigortalılığı bulunan kadınlar 50, erkekler 55 yaşında olarak emekli olabiliyorlar. Yeni düzenleme kapsamında 3600 prim günü kapsama alınmıyor. Günümüz mevzuatına göre kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor. 1998 öncesi olsaydı 3.600 prim günü dolduran tüm vatandaşlar 50 ile 55 yaşında emekli olabiliyordu. EYT düzenlemesi Resmi Gazetede yayınlandı. Emeklilik başvuru süreci netleşti.

EYT SÜRECİ NASIL İLERLEYECEK?

EYT ile emekli olmak isteyenler yasa gereğince işverene emeklilik gerekçesiyle başvuru dilekçesini iletecek. İşten ayrılış bildirimi sonrası EYT’li kişi e-devlet üzerinden emeklilik başvurusunu tamamlayabilecek. EYT kapsamında ilk maaşların Nisan ayında hesaba yatması bekleniyor.

Yapılacak inceleme sonrası şartları karşılayanlar kısa sürede emekli aylığını almaya başlayabilecek. İşten çıkarma süreci için 8 numaralı kod geçerli olacak. İşveren ayrıca EYT’li için kıdem tazminatını ödemek zorundadır. Kıdem tazminatının ödenebilmesi için işverenlere Kredi Garanti Fonu kapsamında maddi destek sunuluyor.

İLK MAAŞ NE ZAMAN ALINABİLİR?

EYT’li olan bir vatandaş emeklilik sürecinde 30 günü aşmadan aynı işyerinde çalışmaya devam ettiğinde %5 sosyal güvenlik destek primi indiriminden faydalanıyor. EYT yasasından 9 Eylül 1999 yılı öncesi iş başlangıcı olanlar faydalanabilecek. EYT dilekçesini Martın herhangi bir zamanında teslim edenler emekli aylığını 1 Nisan tarihi itibariyle alabilecek.

SSK’lı olarak çalışma yaşantısı bulunanlar işten ayrıldıktan hemen sonra emeklilik dilekçesini iletebilecek. Nisan ayında başlayan Ramazan ayı nedeniyle bu emekliler 1.100 TL Bayram İkramiyesi de alabilecek.

Exit mobile version