Sosyal Güvenlik Kurumu deprem bölgesine dair yeni kararlar aldı! GSS prim borçlarında erteleme, icra ile haciz işlemlerinden değişiklik!

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan deprem bölgesi için yeni karar çıktı. Kurum tarafından alınan karar göre, depremlerden etkilenmiş olan şehirlerde işveren ile emeklilerin hak ile alacakları üstündeki haciz işlemleri için kaldırılma kararı çıktı. GSS prim borçları da 31 Ağustos 2023 tarihine ertelenmiş oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan depremin ardından afet bölgelerini içine alacak olan çalışmalar için birçok tedbir alınmaya devam ediliyor. SKG, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve civar 11 şehirde de etkili olan depremler sonrasında hal ile alacak hacizlerinin kaldırılması yönünde bir karar almış oldu. Bu çerçevede bölgedeki toplam 251 bin 830 e-mevduat haczinin sistemden kaldırılmasına karar verildi. Bununla beraber, emekli maaş hacizlerinin de 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiş olundu.

DEPREM BÖLGESİ İÇİN BİR DİZİ KARAR

Bunların yanı sıra erteleme kapsamındaki borçlar sebebiyle de 6183 numaralı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yapılmakta olan icra takipleri de durdurulacak olup, erteleme süresince yeni icra takip dosyalarının da açılmamasına karar verildi.

Erteleme çerçevesindeki borçlar adına daha önce haczedilmiş olan menkul veya gayrimenkul mallar üstündeki hacizlerin baki kalması kaydıyla da hacizli malların satış işlemleri erteleme süresince yapılmayacak olup, hacizli araçların yakalamalarının da kaldırılmasına karar verildi.

ŞARTLARI TAŞIYANLAR TEŞVİK ALABİLECEK

Bu erteleme kapsamındaki borçlara 6183 sayılını kanunun 48. Maddesinin altında fıkrası kapsamında azami 24 ay kadar süre ile tecil faizi alınmayacak olup ve ilgili mevzuat kapsamında belirtilmiş olan diğer şartların sağlanması şartıyla da tecil ile taksitlendirme yapılmasına karar verildi.

Kurum, depremden etkilenmiş olan illerdeki işverenlerin bu illerdeki iş yerlerinde bu sene ocak, şubat ve mart aylarına dair muhtasar ile prim hizmet beyannamelerini 26 Mayıs 2023’e kadar vermiş olmaları, 6 Şubat öncesi yasal düzenleme süresi geçmiş borçlarıyla ertelenen prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemeleri şartıyla teşviklerden yararlanabileceklerini de duyurdu.

Primleri kendilerince ödenmiş olan 1 milyon 786  658 Genel Sağlık Sigortalısının (GSS) ödenememiş olan prim borçlarıyla Temmuz 2023’ kadar meydana gelecek prim borçlarının son ödeme tarihin de ise 31 Ağustos 2023’a kadar uzatıldı.

Exit mobile version