Tüketiciler Birliği Başkanı uyardı! Depremde ev ve işyeri zarara uğrayanlar dikkat! Kayıt altına alamayan zararlı çıkacak!

Asrın felaketi olarak adlandırılan büyük Türkiye depremi sonrası 43 bini aşkın vatandaşın hayatı sona ererken onlarca ev ve iş yeri yıkıldı. Arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaşılırken süreçte Tüketiciler Birliği Başkanı tarafından önemli bir paylaşım yapıldı. Deprem sırasında ev ve iş yeri zararı uğrayan vatandaşlar için kritik bir öneride bulunuldu.

SES VE GÖRÜNTÜ KAYDINA ALMAYA DİKKAT EDİN!

Depremzedelerin ilerleyen günlerde mağduriyet yaşamaması için ses ve görüntü kaydının yıkılan enkaz alanda yapılması gerektiğini vurguladı. Özellikle ev sahiplerine seslenen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin hasarlı binaların yetkililere bildirilmediğini ifade etti.

Deprem sonrasında pek çok bir yapı tamamen kullanılmaz hale gelirken birçoğu büyük hasar alarak tutunabildi. Süreçte depremzedelerin mağdur olmaması için Başkan Mahmut Şahin şu uyarıda bulundu: “Vatandaşların çoğunun DASK sigortası bulunuyor. Deprem bittikten sonraki 10 yıl içerisinde hukuki dava süreci devam ediyor. Belki de 10 yıl boyunca sonuçlanacak bir süreçte bu nedenle tedbir alınmalıdır” dedi.

ZAMAN AŞIMI OLMAZ!

Başkan Şahin: “Vatandaşların acıları taze bunu biliyorum fakat şu anda enkazın yanındakiler görüntü almalıdır. Ev, araç ya da dükkanlarının görüntüleri alınması lazım” dedi. 360 dereceli ve mümkün oluyorsa ses kayıtlı şekilde bunun envantere eklenmesi gerektiğini ifade eden Mahmut Şahin süreci de detaylandırdı.

“Evin nerede olduğunu, apartmanın hangisi olduğunun da sözlü olarak ifade edildiği bir video kaydı yapın ve saklayın. Zaman aşımı olmaz mutlaka delil bulunsun” dedi.

“MUTLAKA BİLDİRİN!”

Tüketiciler Birliği Başkanı: “Ekiplerin ihbarı ile bu ortaya çıkmamalı. Kişi kendisi denetimini yaparak bildirmelidir. Depremden direk ya da dolaylı olarak etkilenen binalara yönelik vatandaşlar ağır hasarlı olmalarına rağmen binaları hakkında olumsuz durumlarını yasal olarak bildiride bulunmuyor ve süreci kapatmayı seçiyor” dedi.

Vatandaş evin değeri düşecek ya da hasar gördüğü için alınmayacak olduğunu düşünüyor. Fakat aslında kendisini tehlikeye atıyor, dedi. “Bir hasar bulunuyorsa mutlaka bildirilmelidir” diyerek ekledi.

Exit mobile version