Teknoloji dünyasından deprem için çalışmalar! Bu uygulamalar olası deprem için uyarıcı nitelikte!

Meydana gelen depremlerden sonra başta İstanbullular olmak üzere tüm ülke adeta diken üstünde. Birçok vatandaş olası bir deprem için oldukça tedirgin. Tedirginliğin yanı sıra birçok tedbir de ihmal edilmiyor. Bu çerçevede teknoloji dünyasında boş durmadı. Yeraltı titreşimleri algoritmaları üstünde uzun seneler çalışan uzmanlar, daha deprem başlamadan 5-10 dakika öncesinde haber verecek cihazlar henüz geliştirmemiş olsa da bu noktada önemli adımlar atıldı.

Mesela, deprem alarm sistemleri bulunulan bölge çerçevesinde 4.5 ve üstü şiddetindeki depremleri en azından birkaç saniye öncesinde haber verebilmekte. Bu da evin içinde uygun bir koruma durumuna geçmek adına yeterli bir süre sağlamakta.

GOOGLE DEPREM UYARISI UYGULAMASI NEDİR?

Google’ın ‘Deprem Uyarı Sistemi’, akıllı mobil cihazlardaki ivmeölçer özelliği sayesinde sarsıntıyı algılayıp, kullanıcı için bir uyarıcı göndermekte. Bu sistemi kullanmak için de telefonun Android işletim sisteminde olması gereklidir.

Öncelik olarak telefonun ‘ayarlar’ kısmına gelin ve arama çubuğuna ‘konum’ yazın. Karşınıza çıkan ‘konum erişimi’ bölümüne tıklayıp ‘konum hizmetleri’ başlığının altında ‘deprem uyarıları’ bölümüne gelin. Bu özelliği aktif duruma getirin.

DEPREM UYARI TİTREŞİMİ

Bu uygulama ile depremlerin titreşim kuvvetleri ölçülebilir. Şok kaynakların üretmiş olduğu sismik dalgaların algılanmasını ve de kaydedilmesini sağlamakta. Bu uygulamayı indirdiğinizde, uyurken telefonunuzun masasın üstünde yer almalı. Titreşim durumunda telefon, mevcut sesinde bağımsız olarak alarm vermeye başlayacaktır.

ANTRONİK AQD

3.5 üstündeki büyüklükte olan depremleri 15 saniyeden önce haber verme konusunda iddialı olan bu cihazın içinde de gelişmiş titreşim algılama sensörü ile özel bir yazılım algoritması bulunmaktadır. Prize takılmasından itibaren sismik izlemeye başlamış olan cihaz, elektriklerin kesilme durumunda bile 24 saat kadar tarama yapabiliyor. Aynı zamanda cihazın üstünde acil durumlar adına tasarlanmış olan özel led aydınlatma da yer almaktadır.

GATHERWAY

Bu deprem alarmı da sadece olası bir deprem durumunda sizi sadece uyarmakla yetinmiyor aynı zamanda bir kaçış feneri görevi de görmektedir. Cihazda acil durumlar için USB girişi yer almaktadır.

Exit mobile version