Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konut kredisi için yeni karar aldı! Konut kredisinin sınırı yükseltildi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni bir karar aldı. Dana önceden 2 milyon TL olan konutlar adına belirlenmiş olan %90’a kadar kredi kullanım sınırını 5 milyon TL ve altında olan konutlar şeklinde değiştirmiş oldu.

BDDK, konut için belirlemiş olduğu kredi limitinde değişiklik yapmaya karar verdi. Önceki zamanlarda 2 milyon TL ve altında olan konutlar için belirlenen %90 kredi kullanım üst sınırını 5 milyon TL ve altında olan konutlar olacak şekilde bir değişim karar almış oldu.

RESMİ İNTERNET SİTESİNDE YER ALDI

‘Bankaların Kredi İşlemlerine İlişki Yönetmelik’te meydana gelen değişimle alakalı karar, BDDK’nin resmî web sitesinde yayımlanarak açıklanmış oldu. Yapılan bu değişiklik çerçevesinde, tüketicilere, konut edinmeleri hedefiyle kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı krediler içinde kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı tablosunda değişim yapılmış olundu.

Bu kapsamda, değeri 5 milyon TL ve altında olan sıfır konutlar adına, bu bedelin %80 ile %90’ı kadar kredi kullanım hakkı olacak. Bahsi geçen oranı değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasındaki sıfır konutlar adına ise %70 ile %80 arasında olmasına karar verildi. Değeri 10 milyon TL ile 20 milyon TL arasında değişmekte olan sıfır konutlar için de tüketiciler bu bedelin azami %60 ile %40’i kadar bir kredi alabilme imkanı elde etmiş olacaklar. Değeri 20 milyon TL üstünde olan sıfır konutların ise %50’si ile %60’ı arasında kredi kullanım için imkan tanındır.

İKİNCİ EL KONUTLAR İÇİN DE ORAN BELİRLENDİ

Alınan bu yeni karar ile ikinci el konut alımı ve konut teminatlı kredilerde kullandırılabilecek olan azami kredi tutarında da yukarı yönlü bir değişim yapıldı. Bu kapsamda, değeri 1 milyon TL ev altında olan ikinci el konutlar adına, bu bedelin %90’ı kadar kredi kullanım hakkı olacak. Bahsi geçen oran, değeri 1 milyon TL ile 2 milyon TL arasındaki ikinci el konutlar için de %60 ile %70 arasında olmasına karar verilmiş olundu.

Exit mobile version