Ekonomi

İstanbul Borsada şirketler tek tek hisselerini geri çekti! Rekor geri alım THY’den geldi!

Şirketler borsadaki hisselerini tek tek geri çekmeye başladı. Bu süreç Sermaye Piyasası Kurulunun 5 işlem günü için aldığı kapalılık döneminde oluşturduğu tedbirlere rağmen hızlandığı süreçte 80’in üzerinde farklı şirketin hisselerini geri aldığı paylaşıldı.

Şirketlerin toplamdaki geri çekilen hisse büyüklüğü 25 milyar TL’yi aştığı ifade edildi. Sermaye Piyasası Kurulu yatırımcıları koruyabilmek adına farklı tedbirler alsa da yönetim kurulunun kendi içerisinde almış olduğu karar doğrultusunda hisselerin geri alınabilmesi için programın başlatılmasına yönelik karar verildi.

Sermaye Piyasası Kurulu yaptığı yazılı açıklamada şirketlerin geri aldıkları payları 30 günlük süre ile satamayacağını ifade eden bir açıklamada bulundu. Bu paylaşım halka açık ortaklıklarda ya da bağlı ortaklıklarda da aynı şekilde geçerli olacak. Ortaklı payların da geri alınabilmesi için program başlatılabilecek. Konu ile ilgili yönetim kurulu tarafından özel bir karara bağlı olmadan şartların geçerli olacağının altı çizildi.

PANİK HALİ AŞILIYOR!

SPK tarafından alınan bu karar doğrultusunda şirketler hisselerini geri alabilmek için program açmaya başladı. Analistler konu üzerine Borsa İstanbul’da depremin sebep olduğu inişli çıkışlı durumun aşılabilmesi için bu durumun önemli olduğu ifade edildi. Geri alım programları sayesinde süreçte hisselerin fiyatları hem destekleniyor hem de yatırımcı psikolojik olarak kendini daha iyi hissediyor, denildi.

Uzman analistler konu üzerine fikirlerini de şu şekilde açıkladı:

“Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem süreci sonrası oluşan panik hali yavaş yavaş kendini denge sürecine bıraktı. Bilanço dönemi devam ediyor. Borsa oldukça ucuz ve 275 puanlık dolar bazlı oluşan zirveye de epey uzak.”

EN BÜYÜK PAY THY’DEN GELDİ!

SPK tarafından hisse geri alım programları açıklandıktan sonra en büyük hisseyi alımını Türk Hava Yolları gerçekleştirdi. Bu programların süresi için en az 3 ay en fazla 3 yıl olarak karar verildi. Türk Hava Yolları 9 milyar TL ile en büyük hisse geri alımını gerçekleştirdi.