11 ilde yıkılan fabrikalar üretimde çöküntüye yol açtı! Zarar 10 milyar doları aştı!

11 ilde etkisini hissettiren yıkıcı depremin ardından deprem bölgelerinde yapılan incelemelerin sonuçları geldi. Raporlar fabrikaların tamamen yıkıldığını ve sanayinin adeta bölgede çöktüğünü ortaya koydu. Ağır hasar alan fabrikalar için yapılan incelemeler sonrası yenileme bütçesi de oluştu. Gaziantep, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ ve Adana’da bulunan üretim tesislerinde kısıtlı olarak devam eden üretim süreci diğer bölgelerde tamamen durdu. Özellikle Hatay, Malatya ve Adıyaman gibi illerde yapılacak yenileme çalışmaları için ortalama 10 milyar doları aşan hasarın söz konusu olduğu da ifade edildi.

Depremin maddi ve manevi etkisi korkutucu senaryoları beraberinde getiriyor. Uzmanlar bu konuda yapılan incelemelerde tamamen çöken ekonomik denge için toparlama sürecinin 10 milyar doları aştığını ifade ediyor. 11 ilin ortalama istatistiki 14 milyon nüfusu aşıyor. Burada demir çelik ve enerji faaliyetlerinde sanayi üretimi ile birlikte tarım ve hayvancılık ön plana çıkıyor.

YIL SONUNDA ENFLASYON CİDDİ YÜKSELİŞE GEÇEBİLİR!

Depremin yıkıcı ekonomik bilançosu beklenmeyen seviyelere ulaştı. Bu süreçte yapılan uzman çalışmaları 2023 yılı için Türkiye’de ekonominin %1’e düşebileceği ifade edildi. Yıl sonuna doğru deprem nedeniyle %20 olan enflasyonun %50’ye ulaşabileceği de söylendi.

Açıklanan verilere göre Kahramanmaraş’ta üretim tamamen durdu. Özellikle iplik üretiminin %36’sında ön plana çıkan Kahramanmaraş artık ihtiyaçları karşılayamayacak.

HATAYDA SANAYİ TAMAMEN ÇÖKTÜ!

Özellikle Orta Doğu’ya yönelik satışın yapıldığı Gaziantep’teki halı ticareti de istatistiki olarak ülkenin yüzde 60 oranında oluşan eksiğini karşılıyordu. Türkiye’de neredeyse narenciye üretiminin üçte biri ise Adana’dan karşılanıyordu. Depremde en büyük yıkımı alan Hatay’da ise Türkiye’deki en büyük demir çelik fabrikası faaliyette bulunuyordu. 11 il arasında yer alan Şanlıurfa’da ise özellikle mercimek, pamuk ve tahıl koridorunda önemli bir nokta olarak görülüyor. Turizm konusunda da ön plana çıkıyordu.

İLLERİN ÜRETİMDE SON DURUMU PAYLAŞILDI!

Ağır depremin etkisiyle çöken fabrikalar ve devam edilemez derecede hasar alan makineler korkutucu raporları ortaya çıkardı. Hatay’da 1.500’e yakın işletmenin 1.400’ünün tamamen çöktüğü ifade edildi. Kahramanmaraş’ta da aynı durum söz konusuydu. Üretim tamamen durduruldu. Ancak Malatya’da bazı fabrikalarda kısmi olarak üretim süreci devam ediyor. Adıyaman’dan gelen habere göre 10 farklı fabrikanın hasar gördüğü ifade edildi.

Ağır yara alan illerden biri olan Gaziantep’te sadece 20 günlük üretime ara verildiği yeniden devam edilebileceği aktarılırken; Diyarbakır’da herhangi bir sıkıntı olmadığı söylendi ve üretim süreci yeniden başlatıldı. Adana’da tesisler zarar görse de kısmi olarak üretim süreci devam ediyor. Osmaniye bölgesinde tesisler açık ancak çalışanlar henüz iş başlangıcı yapmadı. Elazığ’da ise zarar bulunmuyor ancak bu bölgeye yoğun bir göç söz konusu, denildi.

Exit mobile version