Prim borcu olan EYT’liye müjdeli haber sonunda geldi! Banka kredi desteği ile maaştan taksitle ödeme seçeneği sunuldu!

Meclisin ertelenen açılış tarihi 28 Şubat olarak belirlendi. Ertelenen meclis açılışı gerçekleştikten sonra gündemdeki ilk madde EYT çalışmaları olacak. Özellikle borç yapılandırması kararı ve EYT gündemin ilk maddesi olarak mecliste yerini alacak.

Yapılacak bu görüşmelerde Bağ-kur ve SGK prim borcu bulunanlar için yeni bir avantaj açıklandı. Bu yöntemi kullanarak kolay yoldan emekli olabilmek mümkün olacak.

Özellikle kulislerde konuşulan yeni emekli olacaklar için prim borcunun ödenebilmesi adına kredi desteğinin sunulması gündeme getirildi. Sunulacak kredi paketi ile düşük faizli olarak krediye ulaşabilmek mümkün hale gelecekken peşin ödeme fırsatı da sunulacak. İsteyen emekli, maaşını alırken taksitler halinde borcunu ödeyebilecek.

KREDİ BORCU ERTELEMESİNDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Uzun bir süredir bekleniyordu. Cumhuriyet tarihinin kapsamlı yapılandırması olarak piyasalarda vatandaşlara ait çoğu borcun silineceği o yasa yeniden mecliste konuşulmaya başlanacak. 28 Şubat tarihinde açılacak meclisin ilk konusu olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylanan bu konu kurulun yapılandırma düzenlemesi ile beraber ödemelerinde oluşan borçlanmaya da fayda sağlayacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden prim borcu bulunan vatandaşlar borçlanmadan yararlanabilecek. Bunun için yapılandırma sistemi kullanılacaktır, denildi.

BORÇ YAPILANDIRMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Emeklilik sürecinde tüm şartları karşılayanlar fakat primlerini henüz yatırmamış olan Bağ-kur’lular yapılandırma kapsamında borçlarını kapatabilecek ve bu sayede emekli olma aşamasına geçebilecek.

Aktarılan bilgiye göre kişinin gecikmiş zamları tamamen silinecek. Esas borç kalacak. Bu borç güncellenerek yapılandırılacak. İstendiğinde taksitler halinde ödenebilecek. 1 Kasım 2016 tarihinden önceki tüm dönemler dikkate alındığında ÜFE’de bulunan aylık değişim oranları dikkate alınırken bu tarihten sonra aylık yüzde 0.75 oranı hesap edilecek.

FAİZ YA DA GECİKME CEZASININ %90’INI ALINMAYACAK!

Süreçte elbette ki peşin ödemelerde ek faydadan yararlanılabilecek. Peşin ödemelerde katsayı uygulanmayacaktır, denildi. Faizi ya da gecikmesi nedeniyle oluşan zammın yerine ÜFE değişim oranı esas alınarak bu tutarların yaklaşık 90’nın tahsilinden vazgeçilecektir, denildi.

Tüm bu faydadan yararlanmak isteyen vatandaşların konu meclisten geçtiği andan itibaren 30 Nisan tarihine kadar başvurusun iletmesi gerekiyor. İlk taksit ödemeleri 1 aya kadar uzatılabilir. İlk taksitin ve peşin ödemenin son tarihi olarak 31 Mayıs belirlendi. Diğer taksitler için henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Exit mobile version