SGK duyurdu: Başvuru yapan parasını alabilecek! Paranızı almak için 5 yıl süreniz var

Milyonlarca çalışan kişiyi direkt olarak etkileyen önemli bir gelişme yaşandı. 2023 yılının gelmesi ile birlikte yeni ödemeler de belli oldu. Kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için devlet çeşitli adımlar atmaya devam ediyor. Kadınlar için birtakım haklar veriliyor. Özellikle doğum yapan kadınların anne olduktan sonra çalışma hayatından uzak kalmaması için hem çalışma hayatlarında kolaylık sağlanıyor hem de geri ödemesiz nakitler veriliyor.

Yasaya göre doğumdan sonra 8 ve doğumdan önce de 8 olmak üzere toplam da 16 hafta izin veriliyor. Eğer gebelik ikiz olursa bu süreye +2 hafta daha ekleniyor. Anne doğum izni zamanında geçen süreler boyunca devletten para alabiliyor. Halk arasında da bu ödeme doğum izni parası deniliyor.

ASGARİ ÜCRETLE ARTTI

Çalışan anneler bu ödemeyi doğumdan sonra alabiliyor. Brüt ücret annenin alacağı miktarı belirliyor. 1 Ocak’ta yenilenen asgari ücret net 8 bin 506 TL brüt ise 10 bin 08 TL olmuştu.

Sigortalı bir şekilde çalışan anne en düşük 24 bin 909 TL alabilecek. Para annenin adına PTT üzerinden yatırılacak. Eğer bir IBAN ya da banka hesabı belirtilirse ödemeler o hesaba yatırılacak.

ÖDEME İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor.

-Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.

-Kadın çalışan, doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmeli. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

 

Exit mobile version