Teknoloji

Apple, beta sürümünü tamamen ücretli yapmak için kolları sıvadı! iPhone kullanıcıları artık dışarıdan sürüm yükleyemeyecek!

Apple’dan kullanıcılar için üzen haber geldi. iPhone kullanıcıları için sunulmuş olan İOS geliştirici beta sürümünü tamamen ücretli bir hale getirmek için gerekli çalışmalara başladı. Apple şirketi, 2022 senesinin Eylül ayında tanışmış olduğu iPhone 14 modelleriyle beraber İOS 16 sürümünü da kullanıma çıkarmıştı. Şirket zaman harcamadan İOS 14 için de kolları sıvadı.

Pek çok markada olduğu gibi Apple’ın beta geliştirici programında bulunan kişiler işletim sisteminin en yeni özelliklerini deneyimleyebiliyorlar.

Apple’ın resmi programına kaydolmak isteyenlerin 99 dolarlık bir ödemede bulunması gerekli. Öte yandan ise kimi siteler geliştirici profilleri ücretsiz bir şekilde paylaşmakta. Öncelik olarak bu tarz sitelerin kapatılmasına uğraşan Apple, şimdi de İOS 16.4 geliştirici beta sürümüyle farklı bir önlem alma niyetinde bulunuyor.

ÜCRETSİZ SİTELER DEVRE DIŞI BIRAKILACAK

Apple, iPhone kullanıcılarına sunmuş olduğu İOS geliştirici beta sürümüyle yazılım güncellemesi kısmına ‘Beta Güncellemeler’ seçeneğini koydu. Bu yeni yeni olan beta sürüm seçeneği artık kullanan kimseler için tek seçenek olacaktır. Bu yeni seçenekle beraber ilerleyen zamanlarda iPhone kullanıcıların artık dışarından beta sürüm yüklemesi yapamayacaklar gibi görünmektedir.

Şirketin yeni politikası İOS 17 ile büyük bir değişim de beraberin gelecek. Eğer bu değişiklik hayata geçerse, geliştirici programına katılmayan hiçbir kullanıcı beta sürüm için yükleme yapmayacak. Yeni özellikleri deneyimlemek isteyenlerde ya para ödemek ya da açık beta testlerini beklemek zorunda kalacaklar.

TEMMUZ AYINDA PİYASADA OLACAK

Apple, geçen sene geliştirici beta profillerini paylaşan internet sitelerinin kapatılması yönünden çoktan çalışmalara için düğmeye başlamıştı. Hali hazırda ise BetaProfiles.com çalışmalarına son vermiş olup, BetaProfiles.dev de henüz çalışmalara devam ediyor. Yakın bir zamanda ise bu tarz sitelerin benzer durumu yaşayacağına dair beklentiler var.

Öte yandan ise Apple’ın Geliştirici Programı’na senede 99 dolar vermek istemeyen iPhone kullanıcıları, muhtemel Temmuz ayı içerisinde piyasaya çıkacak olan İOS 17’nin genel beta sürümünü beklemeleri gerekecektir. Kullanıcıların, halkı açık olan Beta Yazılım Programına para vermeden kaydoldukları da bilinmektedir.