DünyaEditörün SeçtikleriGündem

Fransız deprem uzmanı açıkladı: Marmara’da sadece tek bir deprem bekleniyor! İşte İstanbul depreminin şiddeti

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen depremlerden sonra Türkiye’nin gündemi deprem oldu. Bunun üzerine gözler beklenen büyük İstanbul depremine çevrildi. Konuya ilişkin uzmanlar tarafından peş peşe açıklamalar gelirken bir açıklama da Fransız uzmandan geldi. İşte merak edilenler..

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık depremlerden sonra on ilimiz resmen büyük facia yaşadı. Yaşanan yıkımda 40 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunun üzerine gözler yıllarca beklenilen büyük İstanbul depremine çevrildi.

FRANSIZ DEPREM BİLİMCİ AÇIKLADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, beklenen İstanbul depremine karşı harekete geçti. Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon ise Marmara depremi için açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş depremini değerlendiren uzman isim önemli açıklamalarda bulundu.

İKİNCİ DEPREM ÖNGÖRÜLEMEZDİ

Uzman isim yaptığı açıklamasında İstanbul bölgesinde 7,6 üzerinde bir depremin beklendiğini ifade etti. Maramara bölgesinde sadece tek depremin beklendiğini söyleyen Xavier, Kahramanmaraş’ta iki defa meydana gelen 7,6’lık depremin öngörülemeyeceğinin altını çizdi. Bunun imkansız olduğunu söyleyen uzman isim, şunları söyledi.

DEPREMLE BİRLİKTE BÜYÜK ENERJİ BOŞALDI

“Anlamamız gereken çok basit iki şey var. Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7’lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında oldu. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma söz konusu. Bu ne demek? Bu fayın bahsettiğimiz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl gerekmesi demek. 1513’te Pazarcık’ta bir deprem olduğunu görüyoruz. Yani denebilir ki fay kırıldığında elastik olarak bu büyük hareket için gerekli enerji toplanmıştı ve 500 yıl sonrası olması gereken deprem gerçekleşti. Beklenen de buydu. Yani bu depremlerle birlikte bütün enerji boşaldı.”

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ

‘’İstanbul’un farklı bölgeleri depremden farklı etkilenecek. Bu konuda çok sayıda Türk araştırmacı, aynı zamanda Çinlilerin de çalışmaları var. Önemli olan yapı üretme yönetmeliklerinin bu tahminlere uygun olması ve kurallara, yönetmeliklere uyulması. İnsanların saygı göstermediği, uymadığı düzenlemeler hiçbir işe yaramaz. Marmara’da 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Tüm meslektaşlarımın böyle düşünmediğini biliyorum. Onlar, iki ya da üç deprem olacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceğiz. Bölgedeki levhaların nasıl geliştiğine bakıyorum. Marmara’da fayın bütün hareketi, belli bir uzunlukta tek bir anda yapacağını görüyorum. Marmara için çok büyük olmayacak, hasar yaratabilecek tsunamiler olacak.”