Sağlık

Enkaz altında kalanlar dikkat! Yeniden beslenme sendromuma yakalanabilirsiniz!

Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük depremler sonrasında birçok vatandaş enkaz altında kaldı. Enkaz altında kalan vatandaşlarda yeniden beslenme sendromunun görülebileceği açıklandı. Yeni beslenme sendromu, kişinin uzun süre aç kalması ve tekrar yemek yemesinden sonra meydana gelen hayati tehlike barındıran bir tür sendrom olmaktadır.

Yeniden beslenme sendromu veya orijinal ismiyle refeeding syndrome, uzun zaman açlık çeken ya da yetersiz beslenmiş olan bir kişinin yeniden yemek yemeye başlamasıyla meydana gelen metabolik bozuklukların görülmüş olduğu, hayatı tehdit eden oldukça ciddi bir sendrom olarak karşımıza çıkmaktadır.

YENİDEN BESLENME SENDORUMU NEDİR?

Bu sendromun ortaya çıkışına bakacak olursak, yeniden beslenme sendromu ikinci dünya savaşı anında uzun zaman aç kalan esirlerin yeniden yemek yemesi ile meydana gelmiş ve açıklanamaz bir şekilde ölümlere sebep olmuştur.

Bu sendromun tam olarak ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ise merak edilmektedir. Yetersiz beslenme sendromu vücut aç kaldıktan sonra ortaya çıkar. Vücudumuz aç kaldığı zaman, açlığa uyum sağlamak adına birtakım değişiklikler yapmakta. Metabolizmasını yani gıdayı enerjiye dönüştürme biçiminde değişikliğe gider. Gıdalardan gelen karbonhidratlar yerine vücut kendi yağını ve kasını kullanıma alır. Bu da vücudun daha az enerji harcaması demektir. Bir anlamda telefonda olan düşük güç enerji moduna alır kendisini. Uzun süren açlıktan sonra vücuda bir anda girmeye başlayan gıdalar, metabolizma için ciddi anlamda dengesizlik nedeni olarak karşımıza çıkar.

SAĞLIKLI BİR BESLENME İÇİN NELER YAPILMALI?

Refeeding sendromu, ciddi metabolik olan değişiklikler ile fizyolojik değişikliklerle (koma, nöbetle, bilinçte bozulma, solunumsal depresyon, kardiyak vb.) neden olabilir ve kişiyi ölüme kadar götürebilir.

Uzun zaman aç kalan bir kişi, sağlıklı bir şekilde beslenmeli. Bunun için de vücutta düşük derecede enerji değişimi yapacak şekilde başlanmalı. Vitamin takviyesine de başlanıp en az gün kadar sürmeli. Bilhassa çok yetersiz bir şekilde beslenmiş olanlarda kardiyak izleme ile yeniden beslenme yapılmalı. Bunlarla beraber, yeniden beslenme sendromuna yakalanan veya potansiyeli olan kimseler için kişisel bir tedavi uygulanmalı. Vücudun verdiği tepkiler herkeste farklı olur.